Szépség - Divat

2008.06.30. 06:39

Még nem kert, már nem ház: zöld a teraszon

Ma már ritkán épülnek kertes házak hatalmas terasz nélkül, de a társasházak erkélyei, tetőteraszai is egyre nagyobbak. A szabadban kialakított pihenőkuckók igazi menedéket jelentenek a nyári forróságban.

ÁNT

A teraszok tehát szerves részeivé váltak az épületeknek, s mivel sok időt töltenek ott a lakók, kialakításuk is nagyobb figyelmet érdemel. Az egyik kényes kérdés a külső burkolatok kiválasztása. A kertkapcsolattal is rendelkező teraszok például más ütemben koszolódnak el mint az erkélyek, hiszen az előbbieknél állandó a „forgalom”. Érdemes tehát elkerülni az egészen világos árnyalatokat. Anyaghasználatban azonban minden megengedett: a fagyálló mázas kerámiától kezdve, a műkő burkolóelemeken keresztül a terméskőig. Valamivel több figyelmet igényel, ugyanakkor természetesebb a faburkolat, amely azonban később is igényli a folyamatos karbantartást.

A teraszokat – mérettől függően – zöld szobákká lehet alakítani. Cserepekbe, balkonládákba, dézsákba vagy épített virágtartókba ültetett növények tehetik kellemes zöld lugassá a területet. Ahol lehetőség van rá, ott az árnyékolás is megoldható természetes módon. A terasz egy része kúszónövényekkel befuttatott keretekkel (pergolákkal) fedhető be. A zöld függöny a hőség mellett a kíváncsi tekinteteket is távol tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva