Szépség - Divat

2008.12.21. 04:40

Ha vigyáz rá, nemcsak az ünnep virága lesz

Sokan vesznek, vagy kapnak ajándékba az ünnepek táján mikulásvirágot. Szép, de nagyon érzékeny növényről van szó, korai pusztulása mégsem törvényszerű. Íme az ápolás néhány szabálya.

Fábos

Január közepéig rendszeresen öntözze. A cserépbe annyi viz kerüljön, hogy föld mindig nedves legyen, de soha ne tocsogjon. A lombját is permetezze le naponta. Amint a növény elvirágzott, az öntözést csökkenteni kell. Valódi virágai nem a piros levelek, hanem azok az apró és sárga porzók és bibék, amelyek a virágzat közepén találhatók. A mikulás virág a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli, és szereti a fényt. Jót tesz neki a heti egyszeri tápoldatozás.

Január végén, február elején amikor a színes levelek lehullottak, a hajtásokat vágja vissza 15 centisre. Így tegye teleltető helyére. Az ideális a 10 fok körüli, sötét kamra. A növényt májusig hagyja pihenni, de ez idő alatt tíz naponként kevés langyos vízzel öntözze meg. Májusban ültesse át és tegye újból világos, de nem túl napos helyre – kertbe is lehet. Szeptember végén kezdődik a kilenc héten át tartó fényszabályozás. Virágai és színes fellevelei ugyanis csak akkor fejlődnek ki, ha napi 12–14 órán át teljes sötétségben tartja. Érdemes este sötét helyen hagyni, és csak reggel fényre tenni. Így nemcsak az ünnepeken, hanem évekig szép lehet a mikulás virág.

Fábos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva