Szépség - Divat

2008.12.06. 15:11

Legyen szép a zimankóban is!

A kozmetikusok és a fodrászok is állítják: a tél az az évszak, amikor a legjobban ápolni kell a bőrt és a hajat.

Fábos Erika

Süvít a szél, fagyos a levegő, és még a nap is csak ritkán bújik elő. Ezt persze a haj és a bőr is megérzi. Ilyenkor gondosabb ápolást igényel a szépség.

Bánóczyné Büki Diána mesterfodrász szerint télen kell a legtöbb figyelmet fordítani a hajápolásra. A teendők közül a legalapvetőbb, hogy hideg időben mindenki hordjon sapkát.

„Akármilyen szép egy frizura, mindenképpen sapkát kell rá tenni, ha hideg van – mondta Diána. – A fejbőr ugyanis a hajszálakat tápláló vérerek összehúzódásával védekezik a zimankó ellen. Ettől romlik a hajhagymák anyagcseréje, és a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullhatnak. Ha megfázik a fejbőr, abból más gond is lehet. Leggyakrabban korpásodást okoz, de zsírosodhat is a haj, tehát a legfontosabb, hogy megóvjuk a fejünket a hidegben.”

A sapka ugyanakkor problémák forrása is lehet. A fej a sapkában beizzadhat, amitől viszkethet és érzékenyebb bőrüek esetében kisebesedhet.

„Fontos, hogy télen folyamatos olyan ápolás kell a hajnak, ami hidratálja és energetizálja – folytatja a mesterfodrász. – Ehhez sokféle ápoló létezik, melyek a fejbőr természetes védelmi rendszerét segítenek helyreállítani, ha bármilyen okból felborulna. Ezt ugyanúgy kell elképzelni, mint a bélflóra esetében a probiotikumokat. A fejbőrnek is van egy természetes állapota és ha az megromlik, sokkal könnyebben lesznek vele problémák. Éppen ezért télen erre is fokozottabban érdemes figyelni és ápolni kell a fejbőrt, táplálni a hajat.”

A bőrre nemcsak a hideg miatt kell fokozottabban figyelni ebben az évszakban.

Szépség tippek a télre:

Télen ne használjon zseléket, inkább zsírosabb, táplálóbb krémeket.

Ha teheti, menjen szaunába. Nemcsak a bőrét és a légutakat tisztítja, de az immunrendszernek is jót tesz.

Ha leesett a hó, tegyen fel napszemüveget, mert a hunyorgástól mélyebbek lesznek a ráncok.

Ha síelni indul vigyen magával fényvédőkrémet. A hegyek lankáin gyorsan le lehet égni.

Lehetőleg ne használjon az arcára púdert, mert az tovább szárítja az amúgy is igénybe vett bőrt.

„A hideg, a szél és a fűtés miatt oda kell figyelni, hogy jobban tápláljuk és hidratáljuk a bőrt, mert a hámréteg ilyenkor megvastagszik, hajlamos a kiszáradásra” – magyarázza Spanics Andrea kozmetikus. A tél azért is "veszélyforrás", mert nehezebb, fűszeresebb ételeket eszünk, az ünnepek alatt pedig sok csokoládét, vaníliát fogyasztunk, amik "nyomot hagynak" a bőrön. Mindezektől könnyebben keletkeznek pattanások és gyorsabban előfordul, hogy gyulladt lesz a bőr. A legfontosabb teendő tehát a tisztítás. Ezt érdemes kozmetikussal elvégeztetni, de az otthoni bőrradírozásnak is látványosabb hatása van, mint nyáron.

„A diákok a téli szünet idejére beiktathatnak egy alapos bőrtisztítást – mondta Spanics Andrea. – A szilveszteri és a báli sminkek előtt szintén jót tesz egy alapos kezelés, mert ha rendben van a bőr, szebb a smink is. Arra is érdemes gondolni, hogy ha valaki szoláriumban szeretne színt szerezni az estélyihez, időben álljon neki és ne egy hét alatt próbáljon lebarnulni. Táplálni is érdemes a bőrt: zsíros bőrre keverjen össze banánt tejföllel, szárazra pedig tejszínt tojással, majd hagyja hatni fél-egy órát."

Ha teheti, menjen szaunába. Nemcsak a bőrét és a légutakat tisztítja, de az immunrendszernek is jót tesz.

Ha leesett a hó, tegyen fel napszemüveget, mert a hunyorgástól mélyebbek lesznek a ráncok.

Ha síelni indul vigyen magával fényvédőkrémet. A hegyek lankáin gyorsan le lehet égni.

Lehetőleg ne használjon az arcára púdert, mert az tovább szárítja az amúgy is igénybe vett bőrt. A kozmetikusok és a fodrászok is állítják: a tél az az évszak, amikor a legjobban ápolni kell a bőrt és a hajat. Fotó: Lang Róbert A kozmetikusok és a fodrászok is állítják: a tél az az évszak, amikor a legjobban ápolni kell a bőrt és a hajat. Fotó: Lang Róbert -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva