Szépség - Divat

2009.02.21. 14:47

Szőr nem marad szárazon!

Borotva, gyanta vagy krém? Minden szőrtelenítéskor felmerül a kérdés, melyik a jobb: a gyorsabb vagy a tartósabb. Szőrszálhasogatás előtt az utolsó menstruáció időpontját is érdemes figyelembe venni.

Boda Veronika

Nem kell kozmetikushoz járni a szőrtelenítéshez, hiszen a szépségápolás otthon is elvégezhető. A végeredmény szempontjából mégsem mindegy, hogyan tesszük ezt. Tisztában kell lenni bőrünk érzékenységével, de figyelembe kell venni a menstruációs ciklust is.

A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a borotva, de ez a legrosszabb is, amit tehetünk. A szőr borotválkozás után nő vissza a leggyorsabban, ráadásul megerősödve. „Tizenhat éves kor előtt nem ajánljuk a borotválkozást” – mondja Járfás Annamária kozmetikus mester. – Borotválkozás után durvábbak a visszanövő szálak és az sem kizárt, hogy egy tüszőből több szál is előbújjon. Aki mégis ezt a módszert választja ne felejtkezzen el a bőr, és persze a borotva megtisztításáról a szőrtelenítés előtt. A rozsdás, piszkos borotvának súlyos következményei lehetnek. Ilyenkor ha nincs időnk a tus alá állni, akkor inkább neki se lássunk, szárazon nagyon kellemetlen egy ilyen beavatkozás.”

Gyors, de nem túl hatásos megoldás a szőrtelenítő habok vagy krémek használata. „Ezek a termékek gyors segítségre alkalmasak, de hosszan tartó eredmény elérésére nem – magyarázza a kozmetológus. – Hatásuk még a borotvánál is rövidebb ideig tart, hiszen csak a szőr legfelső rétegét szedik le. A krémek és habok oldják a szőrt, de nem egyszer a bőrt is, ezért minden használat előtt végezzünk bőrpróbát. Szőrtelenítő krémet azonban semmiféleképp ne alkalmazzunk intim testrészeken.”

A szőrtelenítés egy másik módja a köznyelvben csak epillálásnak hívott gyötrelem, amely a szőrszálak egyenkénti kihúzogatását jelenti. (A depillálás a nem végleges, az epillálásnak a végleges megoldás.) Végezhető géppel vagy csipesszel, de csak akkor érdemes neki állni, ha jut rá elég idő. A baj az, hogy a gép nem tépi ki a szőrszálakat olyan mélyről, mint a gyanta. Hatása viszont hosszabban tart, mint a borotváé, de a kezelés már igényel némi szakértelmet. „Tisztában kell lenni a szőr növekedési irányával. Azzal ellentétesen kell kitépni a szőrszálakat” – hangsúlyozza Járfásné. Ezt már serdülő korú lányok is nyugodtan alkalmazhatják.

A lézeres szőrtelenítést leszámítva a leghosszabb hatás gyantázással érhető el. Ez tövestől távolítja el a nem kívánt szőrt. A gyantahasználat hátránya, hogy a rövid, de zavaró szőrszálak eltávolítására nem alkalmas. A kezelések között ezért 2–3 hetet is várni kell, amíg minden szőrszál eléri a 0,5–0,7 centiméteres hosszúságot. A jó minőségű gyanták némelyikét érzékeny bőrűeknek fejlesztettek ki. Az intim testrészek simává tételére még így is csak kozmetikusi segítséggel ajánlhatók. A gyantát a szőr növekedésével ellentétes irányban kell letépni. Gyantázás nyomán egyébként ritkul, vékonyodik a szőr.

Jó tudni, hogy a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban intenzívebben nő a szőr. „Az ovuláció, tehát a peteérés után gyorsabb a szőrnövekedés. Ilyenkor besötétedik, megerősödik a szőrzet, ezért a gyantával várjuk meg a menstruáció végét” – javasolja Járfás Annamária.

Lézerrel a leghatékonyabb

A lézeres szőrtelenítés ma a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb szőrtelenítő eljárás, de egyben a legdrágább is. Az alsó lábszár kezelése húsztól ötvenezer forintig terjedhet, ráadásul a testfelület minőségétől függően 4–8 kezelésre lehet szükség a megfelelő eredmény eléréséhez. Előnye, hogy fájdalommentes és tartós: a lézerrel kezelt szőrtüsző bizonyítottan nem termel többé szőrszálat. Az ősz, világos és pihés szálakra azonban nem hat sem a lézeres, sem a villanófényes kezelés a szőr festékanyagának (melamin) hiánya miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva