Szépség és divat

2010.04.09. 15:13

Mclaren halott

Április 8-án újabb veszteség érte a divatvilágot, 64 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Malcolm McLaren.

BAMA

McLaren a 70-es évek punk hullámának meghatározó alakja volt, a The New York Dolls és a Sex Pistols formabontó és a 70-es években botrányosnak számító megjelenését első sorban neki köszönhetjük.

A 60-as években művészeti tanulmányokat folytatott, ekkor kezdett divattervezéssel foglalkozni, 1971-ben barátnőjével, Vivienne Westwooddal közösen alapította meg a londoni Kings Roadon első boltját, amelyet Let It Rock névre kereszteltek, itt árusították saját tervezésű darabjaikat. A 70-es évek közepén New Yorkba költözött, itt a The New York Dolls számára tervezett fellépőruhákat, az évtized végén újra visszatért Londonba. Ekkor immár harmadszor nevezte át üzletét, ezúttal SEX-re.

Gyakorlatilag ebben a boltban született meg a Sex Pistols, amelynek extrém és teljesen újnak ható megjelenéséért Malcolm McLaren volt a felelős. A punk stílust (a divtaban, öltözködésben) azóta is meghatározó megoldások legnagyobb része az ő nevéhez fűződik. Bár a 80-as évektől érdeklődése szinte teljesen könnyű zene felé fordult, saját projektjein dolgozott, illetve több zenekar menedzselésével is foglalkozott, de a divattól soha nem szakadt el végleg. 1989-es Deep In Vogue című dalával is demonstrálta elköteleződését, nem mellesleg inspirálta ezzel Madonna Vogue című slágerét.

A cikk folytatása a GLAMOUR ONLINE oldalán>>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva