Sztárvilág

2009.08.02. 07:00

Baló Júlia: Tigrisek közt biztonságban!

Tanulságos heteket töltött a tévés Kínában, ráadásul két tigris kísérte. Shaolin szerzetesek és kungfu mesterek kenyerét Baló Júlia.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Shao Zhuan operatőr, és Shi Xing Hong kungfu mester hűen kísérték útján a magyar tévést.
[/caption]A keleti tanításokat mindennapjainkban is alkalmazhatjuk – állítja Baló Júlia, akinek buddhizmus régóta az élete fontos része. Azt persze nem gondolta, hogy beleszeret a tajcsiba, a kínai harcművészetbe, és tűző napsütésben, karddal a kezében gyakorol majd hegymenetben a shaolin edzőtáborban. De így jár az, aki nemcsak magyar harcművészekkel, hanem a legelismertebb kínai mesterekkel is baráti kapcsolatot ápol. A tévés nemrég tért vissza Kínából.

„Az élet tud tündérmesévé válni – mondja Baló Júlia. – De nem lehetsz latolgató, sem fukar! Egy szép napon a könyvem egyik főszereplője, Shi Xing Hong mester hívott telefonon. »Négy hét múlva ráérsz? Úgy tíz napra.« Azonnal ráértem. »Akkor most itt az ideje, hogy megmutassam neked a Shaolin templomot« – mondta.” Három repülőút, s hosszabb autózás után érkezett meg Kínába, a Shaolin templom melletti kisvárosba: Denfengbe. „Mintha rajtam kívül még nem járt volna ott külföldi – vagy legalábbis göndör hajú vendég. Amikor a szálloda éttermébe léptem az első reggelen, minden szempár rám szegeződött. Igyekeztem az evőpálcát kifogástalanul használni és eladdig megszerzett kínai nyelvtudásomat a tőlem telhető legszebb kiejtéssel bemutatni. Megértettek, s én is megértettem őket! Utcán, tereken a felnőttek megnéztek, mindig mosolyogtak rám, a tündéri gyerekek minduntalan hozzám szaladtak.

Megtörtént, hogy kínaiul elmagyaráztam: Magyarországról jövök, hiszen amerikainak véltek. Az egyik pici közölte, hogy ő csak tőlem hajlandó angolul tanulni.”

Tigrisek közt

Shi Xing Hong pedig egyszerre viselkedett mesterként, melegszívű barátként, és figyelmes gentlemanként! „Napi tíz-tizenkét órát töltöttünk együtt vele és barátaival. Őt igen nagy tisztelet övezi Kínában. A Shaolin templomban, valamint a Chanwu szövetségben tanuló harcművészek számára – ifjú kora ellenére – élő legenda. Hiszen 15 éve a kínai Shaolin templom harcos szerzetesei 3 társukat kiemelkedő tudásukért a legmagasabb, „Tigris” fokozatra választottak meg. Közülük az egyik Shi Xing Hong kungfu mester, a másik Shao Zhuang, aki operatőrként kísért utunkon. A két tigris között soha nem tapasztalt biztonságot éreztem.”

Baló Júlia izgalmas helyeken járt. Többek között a legnagyobb kungfu és wushu iskolákban. „Tűző napsütésben, öt kilométeres úton, lépcsőkön másztunk felfelé, hogy megérintsük a hegycsúcson magasló Da Mo, a megvilágosodott szerzetes hófehér szobrát. Az emberek nyitottsága, elfogadó és befogadó magatartása, kedvessége, a városok, a tájak, a csodálatos építészeti remekművek, a több ezer éves kultúra légköre – feledhetetlen. Lélekben még ott vagyok.”

Kungfu mindenkinek

A kínai harcművészet nem támadó, hanem önvédelmi jellegű. Bármilyen nemű, életkorú ember, ha kedvet érez, kapcsolódhat valamelyik ágához. November 21–22-én óriási nemzetközi Chanwu-bajnokság lesz Budapesten, ahol a külföldiek mellett megjelennek a legkiválóbb hazai kungfu mesterek, edzők. Bárki megismerkedhet, beszélgethet velük, s ha valakinek kedve támad, belekezdhet, csatlakozhat csoportjukhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva