Sztárvilág

2009.09.28. 18:19

Harminc év után fogták el a rendezőt!

Már 76 éves az Oscar-díjas filmrendező, de úgy tűnik, nem kerülheti el sorsát. A Svájcban elfogott Roman Polanskit gyermekmolesztálással vádolják.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Életműdíj helyett cella jutott a 30 éve bujkáló rendezőnek.
[/caption]Megbocsáthatatlan, amit művelt! – monda ki a bíróság két hónappal ezelőtt Roman Polanski amnesztia-kérelmére. A lengyel-francia Oscar-díjas filmrendező – akit a hétvégén Svájcban vettek őrizetbe 30 évvel ezelőtti bűncselekménye miatt – már csak emiatt sem számíthat kíméletre. Polanskit azzal vádolják, hogy még 1978-ban, Jack Nicholson hollywoodi házában leitatott, majd megerőszakolt egy tizenhárom éves lányt. A rendező ezt akkor elismerte, de még az ítélethirdetés előtt elmenekült az Egyesült Államokból, ahová azóta sem tért vissza. Most egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján fogta el a rendezőt az alpesi ország rendőrsége. Polanski ügyvédje hétfőn azt közölte: mindent megtesznek, hogy Polanskit ne adják ki az Egyesült Államoknak.

Nem veszélyes a társadalomra?

„A feleségét és a gyerekeit sokkolta a letartóztatása” – nyilatkozta a Le Figaro című francia napilapnak az ügyvéd, hozzátéve, hogy most védence szabadlábra helyezéséért küzdenek, majd megpróbálják megakadályozni, hogy a svájci hatóságok kiadják Polanskit az Egyesült Államoknak. „Tűrhetetlennek tartom, hogy több mint harminc évvel az incidens után egy 76 éves embernek, aki nyilvánvalóan nem jelent veszélyt a társadalomra, és akinek elfogadott művészi és emberi hírneve van, egyetlen napot is a börtönben kelljen töltenie” – tette hozzá.



A „vadászat” eddig sikertelen volt

Az amerikai hatóságok már kétszer is el akarták kapni Polanskit, amikor a rendező olyan országokba akart utazni, amelyek kiadhatják őt az Egyesült Államoknak. Polanski azonban valahogy mindig értesült szándékukról és nem ment el ezekre az utakra.

Közösen keltek a védelmére

A lengyel és a francia kormány is Polanski védelmére kelt. Radek Sikorski lengyel-, és Bernard Kouchner francia külügyminiszter rövidesen közös felhívást intéznek a svájci hatóságokhoz a rendező kiadatásának ügyében, egyben kegyelmet kérnek Polanskinak Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől – tudta meg a PAP lengyel hírügynökség.

Az áldozat is felmentené

Az áldozat, Samantha Geimer ma 45 éves családanya, aki arra kéri az amerikai igazságszolgáltatást, hogy szüntesse be a filmes elleni eljárást. Az 1977-ben összeült esküdtszék előtt az akkor 13 lány elmondta, hogy márciusban Roman Polanski arra kérte édesanyját, engedje el őt egy fotózásra, amelynek színhelye Jack Nicholson színész Hollywood Hills-i villája lesz. Amikor megérkezett, a rendező pezsgővel traktálta és drogokat adott neki - mondta a lány az esküdteknek. Ezután meztelenül fotózta, majd annak ellenére, hogy ő ellenállt, szexuális kapcsolatra kényszerítette - hangzott a lány tanúvallomása. „Túléltem a dolgot, túltettem magamat rajta és kigyógyultam minden bajból, amelyet Polanski okozott nekem gyermekkoromban - mondta az asszony. – Itt az ideje, hogy ez fejezet lezáruljon” - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva