Sztárvilág

2009.11.09. 09:49

Beoltották a sztárcsemetéket

Geszler Dorottya, Détár Enikő és Zoltán Erika nem bízta a véletlenre, hogy nagylányuk méhnyakrákos lesz vagy sem: beoltatták gyermeküket a betegség ellen.

Kiskegyed Online

Hazánkban hetente tízen halnak meg méhnyakrákban, holott ez a kór védőoltással és rendszeres szűréssel hatékonyan megelőzhető. Hogy lehet az, hogy ez ellen a daganatos betegség ellen létezik védőoltás? Úgy, hogy míg a többi rákfajtánál nem tudni, mi indítja el a rosszindulatú sejtburjánzást, addig a méhnyakrákos esetek 71,5 százalékáért a HPV (humán papillomavírus) 16-os és 18-as törzsei felelősek – márpedig az ezek által történő fertőzés ellen létezik védőoltás. Ám mivel vannak egyéb daganatot okozó HPV típusok is, a méhnyakrák sajnos a védőoltás ellenére sem előzhető meg száz százalékosan. Vagyis az évenkénti szűrővizsgálaton akkor is részt kell venni, ha valaki beoltatta magát – így az elváltozások idejében felismerhetők.



Zoltán Erika magának is beadatta

Kétszer műtötték méhnyakrákkal Zoltán Erikát, 1993-ban és 1995-ben. Azóta rendszeresen jár méhnyakrák szűrésre, leletei negatívak, de a biztonság kedvéért beoltatta magát a betegség ellen.
- Akkor derült ki számomra, hogy nem csak fiatal lányoknak érdemes beadatni a méhnyakrák elleni oltást, hanem 55 éves korig minden nőnek, amikor Zoé lányom megkapta az első szurit. Úgy döntöttem, én is beadatom magamnak. Amikor a lányom az ismétlő oltásra ment egy hónappal az első után, én akkor kaptam az elsőt. Az injekció picit kellemetlen, de Zoénál semmilyen mellékhatást nem tapasztaltunk.

Mivel nekem kétszer is meggyűlt a bajom a méhnyakrákkal, nem volt kérdés, hogy a lányomat beoltatom-e vagy sem. Most, hogy Zoé már 12 éves, és nagylány, eljött az ideje. Igaz, egyelőre nem foglalkozik a fiúkkal, de már vannak udvarlói.”

Détár Enikő lánya lobbizott az oltásért

Nem a lányát, Gigit, hanem keresztlányát, Ildit vitte el méhnyakrák elleni oltásra Détár Enikő. Nem véletlenül: Gigi már két éve, 19,5 évesen megkapta a vakcinát.
- Nem beszélgettem Gigivel a méhnyakrák elleni oltásról, ő maga állt elő a kéréssel, hogy szeretné megkapni, ha belefér a családi büdzsébe. Nagyon örültem neki. Azt gondoltam, milyen okos nagy lányom van. Biztos a barátnőivel egymás között beszélgettek az oltásról, vagy az interneten olvasott róla.
Bár számomra egyáltalán nem kínos szexuális kérdésekről beszélni Gigivel, úgy gondolom, egy kamasz lánynak jól jön egy felnőtt barátnő, mert vannak dolgok, amit szívesebben beszél meg mással. Egyébként a családban próbálom felhívni mások figyelmét is erre. A keresztlányomat, Ildit – aki Kari húgának a lánya, és most velünk is lakik – nem kellett rábeszélni, tisztában volt vele, ez az ő érdeke. Én magam gondolkoztam azon, hogy beadassam-e magamnak is az oltást, vagy se, de még nem döntöttem el.

Geszler Dorottyáéknál természetes volt

Igaz, méhnyakrák még nem fordult elő Geszler Dorottya családjában, de daganatos megbetegedés igen. Ezért is tartja fontosnak a megelőzést.
- A méhnyakrák elleni oltást jó dolognak tartom. Ha egy daganatot így meg tudunk előzni, meg kell tennünk. Amikor a lányommal beszélgettem róla, abszolút természetesnek vette, nem ellenkezett. Persze meg kell találni a megfelelő pillanatot az ilyesfajta beszélgetésre, hiszen egy tini lány nem mindig fogékony rá. De ha megérezzük, mikor van szüksége ilyen irányú beszélgetésre, elő lehet rukkolni vele. Kicsit furcsa volt erről beszélni, hiszen Laura még mindig az én kicsi lányom, de tudomásul kell vennem nekem is, hogy nemsokára nő lesz. Szerencsére jól reagált, sőt, kiderült, már hallott róla. Az oltás különösebb gondot nem okozott nála. A karját kicsit érezte, de ez természetes, sőt azt mondták, nagyon jó reakció. Én is elgondolkoztam azon, hogy beadatom magamnak a védőoltást.

Ajánljuk még:

- Zoltán Erika szexre tanít! >>>

- Miért ne lehetne okos egy szépségkirálynő? >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva