Sztárvilág

2009.11.14. 08:31

Kegyetlen, maximalista: Atom Anna 60 éves

Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztőnője idén novemberben ünnepelte 60. születésnapját. Kegyetlen főnöknek, maximalista szerkesztőnek tartják, magánéletébe szinte semmilyen betekintést nem enged, azonban még ennél is kevesebbet munkájába. Titokzatos és máris legendás alakja a divatvilágnak, amelynek 20 éve tejhatalmú úrnője.

NANA.HU

Szerkesztésre született

Anna Wintour Angliában született igazi újságíró-családba, édesapja az Evening Standard szerkesztője volt, mostohaanyja lapalapító szerkesztője több angliai női magazinnak. Ilyen családi háttérrel szinte nem is volt kérdés, hogy mivel foglalkozik majd Anna, ha felnő. Igaz, a rebellis természetű lány nem várta meg, hogy elérje a felnőttkort, 16 évesen otthagyta az iskolát, ahol egyébként is utálta a kötelező egyenruha viselését és elkezdte építgetni szerkesztői karrierjét.

Wintour tudatosan készült az újságírói életre, és már 14 évesen tudta, hogy divatlapnál szeretne dolgozni, ezért előbb egy londoni butikban dolgozott, majd a legendás Harrods áruház gyakornoki programjában vett részt, eljárt néha divatiskolákba is, de hamar felhagyott a rendszeres képzéssel, mert már ekkor úgy tartotta, vagy tudod, érzed mi a divat, vagy nem.

A fiatalkorú lány hamar beilleszkedett a londoni klubéletbe, már 20 éves kora előtt elfogyasztott néhány, nála jóval idősebb udvarlót, akik egyre magasabb és befolyásosabb körökből kerültek ki. 21 éves korában már kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett mind a divat, mind pedig az újságírói körökben, kisebb cikkek után ekkor kapja élete első állását a Harper''s & Queen magazinnál, ahol asszisztensként is dolgozott.

Felfelé a ranglétrán

Anna Wintour már 21 éves korában tudta, hogy mit akar: a Vogue főszerkesztője akart lenni. Hogy 36 évesen végül elérte célját ahhoz hosszú utat kellett bejárnia. Ennek az útnak az egyik fontos állomása volt, hogy 1975-ben New Yorkba ment, ahol a nagyhírű Harper’s Bazaar divatszerkesztő-gyakornoka lett. Miközben a szerkesztés és újságírás terén is egyre nagyobb tapasztalatot szerzett különböző divatlapoknál. Szakmai állomáshelyeinél csak szeretőit váltogatta gyakrabban, több befolyásos újságíró mellett többek között állítólag Bob Marleyval és Eric Idle-lel is megosztotta ágyát.

A 1980-as években gyökeres fordulatot vett pályája és magánélete is. 1983-ban a nagynevű Condé Nast lapkiadó szerződtette, ahol megkapta élete nagy lehetőségét, 1985-ben az akkoriban igencsak visszaesőben lévő brit Vogue szerkesztőjének nevezték ki. Wintour ekkoriban ment férjhez egy gyermekpszichológushoz, akitől rövid időn belül két gyermeke született. A gyereknevelésre azonban nem volt sok ideje, hiszen azonnal belekezdett az angol Vogue átalakításához. Új, friss szemléletmódja, radikális, szigorú munkamódszere gyökeresen megváltoztatta a lapot, ami hamarosan az eladásokon is meglátszott, Wintour ekkor kapja az Nuclear Anna (Atom Anna) becenevet.

Az álom beteljesül

Miután a Condé Nast vezetőinek bizalmát végleg megnyerte, 1988-ban felajánlották neki az amerikai Vogue főszerkesztői posztját, és nem sokat lamentált a döntésen! Ettől a pillanattól kezdve Anna Wintour a divatvilág legfontosabb és legbefolyásosabb alakja, jellegzetes öltözködése is ekkor alakult ki. Eleinte leginkább Chanel kosztümben látni mindenhol, bobby-frizurája már 14 éves korától változatlan, viszont ekkortól hord divatbemutatókon állandóan sötét napszemüveget. A hűvös és kimért modora saját munkatársai között sem teszi népszerűvé, és már több nyilatkozatában is bevallotta, hogy soha nem barátkozik munkatársaival, és gyakran mond olyat, amit valószínűleg senki nem akar hallani, cserébe viszont a jól végzett munkát értékeli és elismeri.

A fiatal divattervezők pályájának alakulását egy csapásra tudja megváltoztatni Wintour véleménye, akit elutasít, annak gyakorlatilag befellegzett. Sokan úgy tartják, hogy éppen ezért körülbelül annyian utálják, ahány imádják, de általában mindenki tart tőle. Legendás szerkesztői tevékenysége akkor került középpontba, amikor egy korábbi asszisztense Az ördög Pardát visel címmel regényt írt, amelyből nagysikerű mozifilm is készült. A könyvben gyakran szadistának és kíméletlennek beállított rideg főszerkesztőben mindenki Anna Wintourra ismert. A támadásként is felfogható könyv és film csak még inkább fokozta körülötte lévő sejtelmességet. Ha egy beszélgetés, vagy interjú során szóba kerül Az ördög Pradát visel, a főszerkesztőnő egyszerűen nem vesz tudomást az erre vonatkozó kérdésekről, éppúgy, ahogy a Vogue sem, amelyben még soha nem írták le a könyv címét.

Idén mutatták be az amerikai mozikban a Vogue valaha készült legvaskosabb lapszámának készültéről szóló dokumentumfilmet. A The September Issue a tavalyelőtti szeptemberi szám készítését mutatja be, a kiadás majdnem 3 kilót nyomott és több mint 800 oldalas volt. Sokan arról pletykáltak, hogy Anna Wintour azért engedélyezte, hogy most az egyszer betekintsenek a Vogue szerkesztőségébe, mert betöltve 60. életévét leköszön posztjáról. Mindenki biztosra vette, hogy a francia kiadás szerkesztője, Carine Roitfeld veszi át a helyét, azonban Atom Anna egyelőre marad. Hogy miért? A divatvilág a válság egyik legnagyobb vesztese és valakinek rendet kell tennie, és bár sokaknak nem szimpatikus, sokan félnek tőle, abban mégis mindenki egyetért, hogy ilyen helyzetben Anna Wintourra van szükség!

Tekintse meg meg képgalériánkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva