Sztárvilág

2009.12.28. 13:46

Ciki, hogy erről beszélni kell

Egy 80 kilós nőnek nem kell lepedőbe bújnia, ő is hordhat szexi, fiatalos ruhákat – ezt próbálja mindenkivel elhitetni Lakatos Márk a VIASAT-on futó Szeretem a testem című műsorban.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Az extravagáns stylist mindig vállalja önmagát.
[/caption]A Megasztárral ismertté vált stylist szerint ez a szakma nem tanulható. Sőt, szerinte nem is szakma ez, hanem életmód.

Jó helyen volt, jó időben


– Már az óvodában is azon gondolkoztam, mit kéne felvennie Erzsi néninek, az óvónőnek. Később édesanyám kérte ki a véleményemet, mit vegyen fel egy fogorvosi konferenciára vagy koktélpartira. Aztán barátnőimnek terveztem esküvői ruhát. Az első igazi munkát Nagy Ervin barátomnak köszönhetem. Egy filmben kokaindílert játszott, de úgy gondolta, nem megfelelő a jelmeze. Kölcsönadtam neki a fókabundámat, telitalálatnak bizonyult. Olyannyira, hogy a rendező megkért, találjam ki másik két szereplő ruháját is. Egyikük Gryllus Dorka volt, akivel azóta jó barátságban vagyunk. Most is én koordinálom minden fontos megjelenését, ha hazajön Berlinből. Pár hónap múlva összefutottam Zoób Katival – felkért, legyek a stylistja. Ez 2001-ben volt, azóta is együtt dolgozunk.

Jó helyen voltam jó időben. A szerencse inkább az, hogy Zoób bizalmat szavazott nekem ismeretlenül is, talán ezt azóta ki is érdemeltem. Én tervezem például Ladányi Andrea jelmezeit is. Épp múlt szombaton mutattuk be a Kabarét a Móricz Zsigmond Színházban, Nyíregy¬házán. Imádom a színházi környezetet. Több művész barátom van, aki visszatér hozzám, kikéri a tanácsomat, mit vegyen fel egy-egy fontos eseményre. Például Ónodi Eszter, Rost Andrea, Csányi Sándor…

Hibákból előnyt


– A híresek semmiben sem különböznek a civilektől, ugyanolyan gátlásaik vannak. Kövérnek, öregnek tartják magukat, vagy nem elég szépnek. Rákapcsolódom a hullámhosszukra, beleképzelem magam a helyzetükbe – ehhez nagyfokú empatikus készség kell. Természetesen mindig megkérdezem, ki miben érzi jól magát, ki mit szeretne magán eltakarni vagy hangsúlyozni. Úgy választok ruhát, hogy a hibákat előnnyé változtassam. Persze van néhány szabály, amit be kell tartani: mi illik a haj-, a szem- és a bőrszínhez, illetve a karakterhez. Soha nem erőltetek ruhát senkire. Mutatok egy csomó lehetőséget, hogy így is jól nézel ki, meg így is jól nézel ki, aztán az illető kiválasztja, ami neki tetszik.

Előfordult, hogy valaki azt mondta, el se tudja magát képzelni szoknyában, aztán amikor felpróbáltattam vele egyet, rájött, jól áll neki. A nők ilyenek: ha látják, hogy valami jól áll nekik, szó nélkül elfogadják. Olyan ruha nincs, ami mindenkinek tetszik. Van, aki szerint Julia Roberts Oscar-díjátadáson viselt estélyije sem volt jó választás. Egyébként pedig az internetes fórumok kritikáit nem is veszem figyelembe. Arctalanul egy nick mögé bújó emberek véleményére nem adok. Sokkal fontosabb, hogy a műsorban szereplő nők mennyire hálásak.

Vállalja másságát


– Az egyik netes fórum szerint például nem is vagyok meleg, csak azért mondom, hogy fogdoshassam a lányokat. Pedig sohasem csináltam titkot a másságomból. Mindig úgy viselkedtem a médiában, hogy efelől nem hagytam szemernyi kétséget sem. Egyébként kínosnak érzem, hogy erről egyáltalán beszélni kell. Sok országban ez nem is téma.

A szabadság a lényeg


– A műsorban nem én vagyok a középpontban, nem az a feladatom, hogy provokáljak. Különben is, az embernek vannak különböző korszakai. Egy stylistnak a legjobb terep saját maga. Szeretek játszani, kipróbálni, hogyan változtat meg valakit egy haj, egy smink, egy ruha. Az öltözködés kommunikáció, megmutatja, mit szeretnél megmutatni magadból. Szerintem fontos, hogy az ember azt csinálja, teszem azt, azt vegye fel, amihez kedve van, mert így lehet szabad. Márpedig a szabadság a legfontosabb érték. Ha vége a műsornak, pihenni fogok. A vizsgaidőszak után szeretnék visszamenni Buenos Airesbe. Két éve voltam ott karácsonyozni barátoknál, és nagyon jó éreztem magam.

Jogásznak tanult


Lakatos Márk 1977. január 15-én született Budapesten. A színművészetire nem vették fel, a jogra igen. Ide azért jelentkezett, mert humán érdeklődésű volt. Idegenvezetőnek is tanult a madridi főiskolán. Most a Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzős hallgató, filmtörténet-filmesztétika szakirányon. 2001 óta dolgozik stylistként, Zoób Katti mellett kezdte a szakmát. 2003-ban lett ismert a Megasztárnak köszönhetően, 2004-ben az Év Stylistjának választották. Azóta több televíziós produkcióban dolgozott (Megatánc, Szeretem a Testem). 2007 óta a Werkakadémia oktatója. A Stílus magazin művészeti vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva