Sztárvilág

2010.03.28. 15:53

Nevelj jó apát!

Régen várt pillanat, igazi sorsforduló férfi és nő életében, amikor kiderül: gyermeket várnak. Vajon mit érez ilyenkor a férfi, és tudja-e, mitől lesz jó apa?

NANA.HU

Az apaszerep általában a várandósság időszaka alatt kezd testet ölteni – jobbára fantáziákban, gondolatokban. Ehhez a kispapa elsősorban a saját gyermekkori tapasztalataiból merít és emlékképeket, második forrásként pedig a környezetében, baráti körében lévő apukák példáit veszi górcső alá. És a legtöbb férfi nem tudja megemészteni azonnal, hogy ezentúl semmi nem lesz olyan, mint régen.


Az első érzések

A pozitív terhességi teszt által teremtett új élethelyzet sok kérdést és félelmet vet fel a leendő apákban. Míg a nő zsigerből érzi, mit kell tennie egy anyának, addig a férfi fokozatosan tanulja a tőle elvárt apai viselkedést. Ilyenkor még az is elbizonytalanodhat, aki régóta várt a trónörökös megérkezésére.

Számos érzés-kérdés kavarog ilyenkor a kispapa fejében: Mi lesz a szexuális életünkkel? Nem fogok-e háttérbe szorulni a feleségemnél, mert fontosabb lesz nálam a gyerek? Úgy szeret-e majd, mint korábban? Vajon jó apa leszek? Hogyan csináljam?

Felnőnek a „feladathoz”

És általában csak ezután jön az életkörülmények miatti „aggódás”, hogyan tudják (azaz tudja) anyagilag biztosítani a további életükben mindazt, amit fontosnak tartanak, és mi az, amiről le kell majd mondaniuk? A kezdeti „stresszhelyzet” után a férfi felfogása és szerepe szép lassan átalakul, és ki gyorsan, ki lassabban, de felnő a feladathoz.

Nagyon fontos az áldozatvállalás

„Szerintem nagyon fontos, hogy a leendő apa mindig meghallgassa a feleségét, segítsen és vállalja át az otthoni terhek egy részét – meséli Melitta. – Sokkal boldogabban, aktívabban telt úgy a terhességem, hogy tudtam, a férjem maximálisan mellettem áll, és ahol tudott, besegített már a terhességem idején. És ami a legfontosabb: a „lelkesedése” azóta is kitart, már mi vagyunk számára a legfontosabbak, nem a haverokkal való sörözés. Így nyugodt szívvel vállaltam két éves fiúnk mellé a kistestvére érkezését.”
Baba a fedélzeten

A kisbaba megszületésével a szülők új életszakaszba lépnek. Egy olyan világba csöppennek, ahol a gyermekgondozás fortélyainak elsajátítása mellett újra kell gondolni – és osztani – az otthoni szerepeket, teendőket. Ami nem mindig megy elsőre. Sok családban nagy probléma a szülőség összeegyeztetése a korábbi női és férfi szereppel.


Ne szégyellje az érzelmeit!

„Szerintem attól jó egy apa, hogy meghallgatja a gyerekét, segít neki, foglalkozik vele. Az is nagyon lényeges – vallja Kata, három eleven kisgyermek édesanyja –, hogy az apa csatlakozzon a játékokhoz, és mindig töltsön vele (velük) a lehető legtöbb időt. De, ami a legfontosabb: ne szégyellje kimutatni, hogy mennyire szereti a gyermekét. Az én erős, férfias férjem szerencsére egészen el tud érzékenyülni, ha a srácok közelében van.”


Hogyan lehet jó apa?

- Az apának már a terhesség ideje alatt is maximálisan a kismama mellett kell állnia. Ilyenkor a legfontosabb a harmonikus otthoni háttér megteremtése, hogy minél kevesebb stresszhelyzetnek legyen kitéve az anyuka, ami negatív hatással lehet a magzat fejlődésére.

- Le kell győznie a félelmeit, elsősorban, hogy elveszíti párja felé irányuló szerelmét és gondoskodását. (A kispapa ilyenkor még sokkal inkább azt látja, mit „veszíthet” és talán még nem fogja fel, mi az, amit nyerhet – azaz a földöntúli boldogságot, amikor kezébe fogja majd újszülött gyermekét.

- Fogadja el, hogy a baba életének első néhány hónapjában az édesanya gyakran kimerült. De! Ne húzódjon csendesen a háttérbe, ne robotoljon az otthoni közös együttlétek helyett a munkahelyén, mert idővel azon kapja magát, hogy kihűltek az egymás iránt táplált érzéseik. Épp ezért próbáljon meg minél többet segíteni, és miután a baba elaludt, a lehető legtöbb időt a feleségével tölteni, így nemcsak szülőnek, hanem újra férfinek és nőnek érezhetik magukat.

- A fürdetés, a közös játék az apa számára is izgalmas és örömteli lehet (ugyanakkor az édesanyának is jut egy kis ideje a szusszanásra). Érdemes időt szakítani rá.

- Fontos, hogy néhány kedves gesztussal vagy szavakkal gyakran kifejezze az anya iránti tiszteletét és szerelmét – ettől az anyuka is újult erőre kap, ezen kívül a kisgyermek személyiségfejlődését és a kellő mederbe terelheti.

- Ne vállaljon olyan elfoglaltságot, ami megakadályozza abban, hogy jó apa legyen: azaz igyekezzen, hogy a munkán kívül az apaszerep kerüljön a fő helyre.
(Néhány munkamániás azt hangoztatja, hogy a gyerekeiért dolgozik, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a házon kívül, túl keményen dolgozó apák gyermekei általában nem nézik szívesen apjuk áldozatvállalását, sőt, gyakran lenézik, megvetik őket azért, amiért őket elhanyagolták.)

- Mindig tartsa szem előtt, hogy nem mindig a mennyiség a lényeg! Az esetek többségében többet ér a gyermekkel eltöltött idő minősége, mint a mennyisége. Főleg, amikor már nagyobb a gyermek, az üres fecsegés vagy tévénézés helyett vonja be olyan aktív tevékenységekbe, ami erőfeszítést és „szakértelmet” igényel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva