Sztárvilág

2010.10.21. 09:26

Túlélők az iszapban

Csaknem két héttel a vörösiszap-katasztrófa után önkéntesként a helyszínre mentünk, hogy ellássuk a gazdátlanul maradt állatokat és kimentsük a fertőzött zónából azt, aki közülük még veszélyben van.

NANA.HU

Vasárnap délelőtt érjük el a hatósági ellenőrzőpontot és lépünk be a „vörös térségbe”. A devecseri kastélypark táblája az első, amit látunk a katasztrófa sújtotta, tetszhalott faluból. Mint ismeretes, emberéleteket is követelő súlyos ipari katasztrófa történt október 4-én a Veszprém megyei Kolontáron és Devecserben. Átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójának fala, és erősen lúgos, nehézfémeket tartalmazó veszélyes anyag, vörös iszap zúdult a környező településekre.



Tizenkét nappal az ipari szerencsétlenség után is iszaptól vöröslő úton járunk, ahogyan fél méteres magasságban a házak, üzletek lábazata is rozsdába mártott. Az ábécé, a bankfiók, a szerelvénybolt… mind kiürülten, megfestve áll: akár egy háború dúlta terep egy utopisztikus katasztrófafilmben. Pontosan odaképzelhetők egy egykori magyar falu mindennapjai, láthatók a nyomai, de az egészből semmi nincs többé.

Emberek helyett maszkos szkafanderek járják az utcákat, teherautók és munkagépek vonulnak. A templomtéren szürreális módon zene szól ideiglenes megafonokból: mint valami tábori kantinban. Itt mondják be a friss híreket a lakosságnak. Mindenütt ellátási pontok, ahol csizmát, védőruhát, szerszámot, kávét, teát osztanak önkéntesek és falubeliek.

A riport és a galériák itt >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva