Utazás

2008.07.06. 06:31

Ahol megelevenedett a középkor

Tallinn egy rejtőzködő, lovagkori gyémánt a Finn-öböl partján. A vigadókban a sört tűzrőlpattant menyecskék mérik termetes serlegekbe.

Kun Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Az észt fővárosba érkező turistára a középkor hangulata vár
[/caption]Tallinn a múlt és a régmúlt városa. Egyszerre találjuk meg itt a szocialista múlt szögletes formáit, és a középkori régmúlt ékköveit. Az észt fővárosba érkező turistának óhatatlanul keresztül kell vágnia magát a szocializmust idéző épületeken, ám ha beér a történelmi óvárost határoló kőfalon belülre, kitartását garantált élmények koronázzák meg. Az egy négyzetkilométeres negyedben Hanza-kori polgári házak között macskaköves utcák kanyarognak. Az épületek falán pedig klasszikus cégérek hirdetik a házakban lakók mesterségét. Vélhetően az UNESCO ítészeit is a középkori hangulat fogta meg, amikor az óvárost 1997-ben a világörökségi helyszínek közé választották.

A városnézést érdemes a Raekoja platson kezdeni, ez Tallinn leghíresebb tere, a Hanza-negyed központja. Itt található az 1371 és 1404 között épült Városháza. A gótikus épület tövében az utazás során esetlegesen felmerült összes gondunkat orvosolhatjuk, ugyanis itt üzemel a világ legrégebbi patikája. Érdekesség, hogy az 1422 óta működő gyógyszertárat tíz generáción át egy magyar család birtokolta és működtette.

Mi mennyibe kerül Tallinban?

megközelítés: repülő Stockholmba+komp 35 ezer-50 ezer forint

egy csésze kávé 350-500 forint

egy korsó sör 500 forint

reggeli 400 forint

ebéd 2500 forint

buszjegy 200 forint

szállás 7 ezer 500-15 ezer forint/éjszaka

biciklibérlés 500 forint/óra

1 észt korona = 15 magyar forint

Tudásvágyunkra a legközelebbi orvosságot viszont csak a Raekoja plats szomszédságában, a csodaszép környezetben fekvő Szent Miklós-templomban kereshetjük, amely sokszori lerombolás és újjáépítés után jelenleg egyházművészeti múzeumként és koncertteremként üzemel. A Szent Miklós-templomhoz közeli Alekszandr Nyevszkij-katedrálist sem hagyhatjuk ki. A grandiózus ortodox épületet a helyiek azonban nem kedvelik, szemükben az orosz elnyomás szimbólumaként magasodnak kupolái.

Továbbhaladva elérhetjük az óváros határát, ahonnan kilátás nyílik egész Tallinnra. Így madárvávlatból is láthatjuk az éles kontrasztot a szocreál és középkori negyed között. Mi több, a látóhatáron már egy másik, üzleti negyed is emelkedik. Legalábbis ezt jelzi a város néhány újonnan épült magas háza, amelyek közül a 117 méteres Kaksiktorn ikertornyai nyújtják a legimpozánsabb látványt.

A nagy templomtúrát követően jó döntés, ha betérünk a város legismertebb középkori kocsmájába. Az Olde Hansa bejárata mellett egy hatalmas söröshordó jelzi: itt bizony bőven csobog a folyékony kenyér. Ide is írom gyorsan, nehogy kimaradjon: a semmihez sem hasonlítható aromájú tallinni mézsör kihagyhatatlan! De rendelés előtt azért alaposan mérjük fel fogyasztási kapacitásunkat, ugyanis az Olde Hansa középkori szabványában teljesen mást jelent a „korsó” megnevezés. Inkább illenék rá a győzelmi serleg elnevezés – már persze, ha képesek vagyunk megbirkózni vele. Az pedig már külön esztétikai bónusz, hogy nem csupán a felszolgált nedű, hanem a szervírozó személyzet is első osztályú: kinézetük alapján – legyen szó deli ifjakról vagy tűzrőlpattant észt menyecskékről – bármely középkori modellversenyt megnyernének.

Ha a mézsörtől nem szédültünk el eléggé, akkor tallinni túránk zárásaként még megmászhatjuk a Szent Olav-templom tornyának lépcsőit. Száz méter feletti magassága, valamint az óváros közepén való elhelyezkedése garantálja a magával ragadó látványt, ha a csúcsra érve körbenézünk. A Finn-öböl felé fordítva tekintetünket, még hatalmas kompokat és teherhajókat is láthatunk, amint a horizont felé közelítve lassú, nemes tempóban elhagyják ezt a lovagkorból ránk maradt középkori gyémántot.

A leghosszabb árnyékok városa

Az észt főváros újonnan épült magasházas negyedével egy különleges titulust nyert el. A legtöbb, felhőkarcolókat felvonultató város Tallinnál sokkal délebbi szélességi körön helyezkedik el, így egyikben sem vetnek olyan hosszú árnyékot a magasházak, mint itt. Tallin 59. szélességnél elfoglalt földrajzi helyzete azt jelenti, hogy karácsonykor a nap 10 fokban süt, ekkor minden méternyi épület öt méterrel növeli az épület árnyékát. Így lett Tallin a leghosszabb árnyékok városa.

egy csésze kávé 350-500 forint

egy korsó sör 500 forint

reggeli 400 forint

ebéd 2500 forint

buszjegy 200 forint

szállás 7 ezer 500-15 ezer forint/éjszaka

biciklibérlés 500 forint/óra

1 észt korona = 15 magyar forint

A leghosszabb árnyékok városa Az észt főváros újonnan épült magasházas negyedével egy különleges titulust nyert el. A legtöbb, felhőkarcolókat felvonultató város Tallinnál sokkal délebbi szélességi körön helyezkedik el, így egyikben sem vetnek olyan hosszú árnyékot a magasházak, mint itt. Tallin 59. szélességnél elfoglalt földrajzi helyzete azt jelenti, hogy karácsonykor a nap 10 fokban süt, ekkor minden méternyi épület öt méterrel növeli az épület árnyékát. Így lett Tallin a leghosszabb árnyékok városa. Az észt fővárosba érkező turistára a középkor hangulata vár Tallin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva