Utazás

2008.07.01. 16:38

Aratófalatok ünnepe

A Szolnoktól délre fekvő Rákóczifalván július 5-én szombaton tartják a kuruc hagyományőrzés legnagyobb ünnepségét, a Hagyományfesztivál – Aratófalatok Ünnepét.

Wlcsek

Az ünnep értelemszerűen az aratás kezdetéhez kötődik, így emlékeznek a tarisznyába tett ételekre. Az aratófalatok, azaz a kenyér, a szalonna, a hagyma és a pálinkakóstolók mellett jelmezes felvonulással, kenyérsütő versennyel, kenyérárveréssel, főzőversenyekkel, és természetesen az ilyenkor elmaradhatatlan kézműves kirakodóvásárokkal és színpadi programokkal várják a látogatókat. Igazi különlegesség lesz a nemzetközi kenyérszobrászok műveinek bemutatója. A programok között Kuruc Világtalálkozó is lesz, amelyet egy képzeletbeli kuruc táborban tartanak az 1700-as évek népi hagyományait bemutatva.

A Hagyományfesztiválhoz azonban nem csak az Aratófalatok Ünnepe kapcsolódik. Július 4-én, pénteken itt rendezik meg a 3. Népművészeti Filmszemlét, 5-én a 9. Mészáros Ernő Fogathajtó Versenyt, valamint a 6. Rákóczi Legerősebb Embere versenyt. A programok a Kuruc Hagyományőrző Egyesület szervezésében kerülnek megrendezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva