Utazás

2008.07.01. 16:35

Az ország első sétaútja, ahol nem kell cipőt húzni

A Fejér megyei Tabajdon megnyílt az ország első Mezítlábas parkja. Az útvonal fél óra alatt végigsétálható, kicsiknek és nagyoknak is élvezetes program.

Wlcsek Anna

Az 1025 főt számláló Tabajd Budapesttől 45 kilométerre található. A települést már az 1270-es évekből származó oklevelek is említik. Egyes kutatások szerint az Árpád-házi fejedelmek lovaik átteleltetésére használták e térséget. De a kisközség nem csak erről híres: itt adták át nemrég azt a mezítlábas parkot, ahol a látogatóknak a cipőiket kézben kell vinniük. A mezítlábas séta 21 állomása néhol kellemes, máshol kissé fájdalmas élményt jelent a mezítelen talpaknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A Fejér megyei Tabajdon megnyílt az ország első Mezítlábas Parkja. Az útvonal fél óra alatt végigsétálható, kicsiknek és nagyoknak is élvezetes program.
[/caption]

A körülbelül nyolcszáz méter hosszú sétaút a templommal szemben, Nepomuki Szent János szobrától indul. Odaérkezésünkkor a templomot nem volt nehéz megtalálni, de a szobor melletti bejáratra nem emlékeztem. A tikkasztó vasárnap délutáni hőség mindenkit árnyékba űzött, így csak a közeli kocsmában tudtam volna megkérdezni, merre induljak. Ellenérzéseim azonban alaptalannak bizonyultak: ahogy beléptem, rögtön tucatnyi lelkes segítőm akadt. Meg kellett ígérnem, hogy a túra végén visszaszólok, sikerült-e mezítláb végigmenni az akadályokon.

Az üdvözlő tábla szerint aki leveszi a cipőjét és végigsétál az ösvényen, annak az út végére egészséges, egyenes lesz a tartása, s a lába és a szervezete is felfrissül. Kellett is a biztatás, mert az első állomás, a bazalt, rögtön az egyik legnehezebb próbának bizonyult. A kövek éle különösen durvának tűnt a kényelmes cipőkhöz szokott lábaknak, ezért az első néhány méter jó pár percet vett igénybe. Szerencsére a puhányabbaknak van lehetőségük a kőágyás mellett elsétálva tovább bandukolni, s ez a későbbi akadályokra is érvényes.

A bazaltjárás végén igazi megváltás az azt követő agyag. A korábbi esők miatt a talaj puha, nedves és hűvös volt, néhol még a lábnyomom is benne maradt. Olyan jó érzés volt a puha földön sétálni, hogy többször is végigmentem rajta. Ezután hűvös vizű patak medre vár a sétálókra: a metszően hideg víz azonban egészséges, hiszen összehúzza az ereket, és felfrissíti a lábat. A dermesztő fürdő után tőzegágyás várja a kipirult tappancsokat: ez a szakasz majdnem olyan puha, mint a korábbi agyag, de sokkal melegebb. Kifejezetten kellemes a patak hideg vize után.

Később kukoricacsutkán csatangolhat a látogató, s ha féltem is ettől, alaptalan volt az aggodalom. A csövek megmasszírozták a talpamat, s talán le is radírozták egy kicsit. A rögtönzött pedikűr után a süppedős kvarchomok, majd a hasábfás út, s végül a fahasábos út következett. Mindkettő a tabajdi erdőkből származó akácfából készült.

Az ezt követő meredek cölöplépcső a Szabadság-hegyre vezet föl. A lépcsőfokokat apróra zúzott kövekkel töltötték fel, amelyek ha nem is túl szúrósak, azért csak lassan járhatók. A korábbi kukoricacsutkán felbuzdulva bátran léptem a lépcső utáni fenyőtobozokra, de bár ne tettem volna. Úgy tűnik, az én talpam túl kényes az ilyesmihez. A tobozágy puha és langyos ugyan, de rettentő éles, ezért inkább az ágyás szélén folytattam a sétát. A hegytetőn gyönyörű kilátás fogadja a kirándulókat, amely valódi kárpótlás az izzasztó lépcsők után.

Az egész Váli-völgyet belátni innen. A városi környezethez szokott, jól megdolgozott lábakra is jutalom vár: különféle utcaköveken tipeghetnek végig. Érdemes vigyázni velük, mert a déli órákban a nap felhevíti őket. Az utolsó szakaszon már nincsenek komoly meglepetések: a fenyőkérgen jóleső érzés végigsétálni, de a cölöp- és a farönk út sem megrázó élmény. A séta lépcsőre szórt folyami kaviccsal zárul, néhány méterre a kiindulási ponttól. A bő félórás kirándulás nem túl fárasztó, és a lábam sem lett elviselhetetlenül koszos. A szúrósabb részektől eltekintve a Mezítlábas park különleges élmény, némi lábfrissítésért biztosan mindenki visszatér, aki egyszer végigsétált rajta.

Látványdömping a Váli-völgyben

Tabajd és környéke a Mezítlábas Park mellett más látnivalót is kínál. A közelben található az alcsútdobozi arborétum, amely madárrezervátum is egyben. Ez azoknak esik útba, akik az M1-es autópálya felől érkeznek. Az M7-es sztrádáról letérve Tabajd előtt Kajászóra érkezik az utazó. A falu közepén álló híres kúthoz sokan járnak forrásvízért, amely nemcsak finom, de nagyon egészséges is a helyiek szerint. Tabajdra Válon át visz tovább az út, ahol érdemes bepillantani a Vajda házba, Vajda János költő gyermekkorának helyszínére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva