Utazás

2008.07.15. 18:09

Barangolás a barlangban

Az 1985-ben alapított Aggteleki Nemzeti Park az ország első olyan parkja, amelyet kifejezetten a geológiai értékek megóvása érdekében hoztak létre.

Wlcsek

A több mint húszezer hektáros területen fekvő nemzeti park legjelentősebb természeti képződménye az a karsztrendszer, amely mintegy 1200 barlangot foglal magába. A szakértők szerint ezek a barlangok egy óriási barlangrendszer zegzugos képződményei, de sok közülük még ma is feltáratlan. A Szlovákiába is átnyúló barlangrendszer hazai szakaszán 273 barlang található, melyek közül 23 fokozottan védett.

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjait 1995-ben a világörökség részévé nyilvánították. A szövevényes rendszerben két barlang is világrekorder. Itt található a mérsékelt égöv leghosszabb, 25 kilométeres aktív patakos barlangja, a Baradla -Domica barlang, és a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangja, a Szilicei-jégbarlang. A nagyközönség számára is látogatható barlangokba, mint a Baradla, a Vass Imre, a Rákóczi, a Meteor, vagy a Béke rendszeres vezetett túrák indulnak. A túratípusok között egy és hétórás kirándulások is vannak, ahol mindenki kiválaszthatja az erőnlétének és felszerelésének megfelelő útvonalat. Egyéni vendégek a helyszínen is jelentkezhetnek, csoportoknak érdemes előre időpontot egyeztetni.

Július 8-án a nemeti park északi részén, a szlovák-magyar határ közelében a park természedvédelmi őrei medvenyomokra bukkantak. A megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született bocs van a területen. Az európai barnamedve korábban őshonos faj volt a hazai és a környező országok erdeiben. A kölykeit védő anyamedve agresszíven léphet fel minden vélt és való támadóval szemben. A nemzeti park igazgatósága kéri a kirándulókat, hogy túrázás során csak a kijelölt turista utakat használják és tartság be a látogatási szabályokat. Ezzel minimálisra csökkenthető a medvével való egyébként is csekély találkozás esélye. Az utóbbi években a nemzeti park területén a farkasok és a hiúzok is megtelepedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva