Utazás

2008.07.30. 06:06

Komolyzene a Visztula partján

A lengyelországi Mazóviai vajdaság a főváros mellett sok más látnivalót is kínál.

BAMA

Augusztus 13–23. között kerül megrendezésre Lengyelországban az északkelet-mazóviai (Mazowsze) régió egyik legérdekesebb idegenforgalmi rendezvénye. A sportos kikapcsolódáson a résztvevők megismerkedhetnek a régió kerékpár- és lovagló útvonalaival, kisvasútjával, kajaktúráival. A résztvevők Ostrołękából, Bem győzelmének helyszínéről indulva járják be a vidéket saját kerékpárral. A régió azonban azoknak is számos élményt nyújt, akik a közös kerékpártúra helyett inkább egyénileg ismernék meg a környéket. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A varsói Lazienki park az utolsó lengyel király nyári rezidenciája volt. A gyönyörű épületet csónakázótó veszi körül, és egész nap Chopin muzsikája szól
[/caption]

A Mazóviai vajdaság Lengyelország tizenhat vajdasága közül az egyik legnagyobb. Itt található a főváros, Varsó is. Ennél fogva megközelíthetősége is egyszerű, hiszen a főváros minden típusú közlekedési eszközzel elérhető. A II világháborúban teljesen lepusztított, majd később újjáépített varsói Óvárost az ott található Királyi Palotával együtt a világörökség részévé nyilvánították. Varsó ma egy sokarcú város, ahol a hagyomány és a modernizmus összefonódik egymással. Aki például este a vártér egyik teraszáról elnéz a Szent Anna-templom felé, a történelmi városrészek között kivilágított modern Szentkereszt-hidat pillantja meg. Varsóban külön figyelmet érdemel az óvárosi piactér és az azt körülvevő polgárházak, valamint a Barbakán körbástya és a Szent János-katedrális. Itt található az a Szent Kereszt-templom is, amelynek főhajójában a világhírű lengyel zeneszerző, Chopin szívét tartalmazó urnát őrzik. Európai fővároshoz méltóan Varsó sokféle komoly és szórakoztató jellegű programot kínál: drámai színházak és revük, filmfesztiválok várják az érdeklődőket. A Chopin Nemzetközi Zongoraverseny a világ legszínvonalasabbjai közé tartozik. A zegzugos kis utcácskákban sok galéria, kiállítóterem, kávéház és étterem bújik meg, ennél fogva több napot is ellézenghet a képeket kedvelő utazó.

Varsótól 110 kilométerre található a vajdaság egykori fővárosa, Plock. A Visztula partján fekvő városka a Tumski-dombon áll, s hangulatos utcáit gyönyörű templomok, kolostorok, klasszicista városkapuk díszítik. A két város között félúton érdemes megállni Sochaczewnél. Itt található Lengyelország legnagyobb keskenyvágányú vasúttörténeti múzeuma. A régi vasúti állomás épületében állandó kiállítás működik, körülötte pedig több mint 100 sínpályán kisvasutak, vagonok, kézihajtású sínautók tekinthetők meg. Májustól szeptemberig az egyik műemléki kisvasúton kirándulásokat is indítanak a környező Kampinosi-erdőbe. A program nem csak a gyerekeknek jó mulatság.

[caption id="" align="alignright" width="285"] Lengyel árak
[/caption] Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a régióban született Fryderyk Chopin világhírű zeneszerző is. Zelazowa Wolában ma is múzeumként működik a zeneköltő szülőháza. A nyári idényben a legkiválóbb lengyel zongoraművészek közreműködésével hangversenyeket is rendeznek. Emellett az úgynevezett Chopin-udvarház körül szépen gondozott parkban ötszáz különböző fafajta között lehet sétálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva