Utazás

2008.07.31. 10:34

Nyitott lesz a Sándor-palota

A Köztársasági Elnöki Hivatalnak helyet adó budavári Sándor-palotában az épület történetét bemutató kamarakiállítás nyílik, amely augusztusban és szeptemberben minden hét végén látogatható lesz.

BAMA

Az épület földszintjén található kiállítás az augusztus 2. és szeptember 28. közötti hét végi napokon ingyenesen lesz látogatható 10 és 18 óra között – jelentette be Bonnár Zsuzsanna, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóreferense. A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 20–21-én a tárlat mellett a legendás Sándor Móric gróf, az Ördöglovas szülőhelyeként is ismert palota történelmi termei is nyitva állnak majd az érdeklődők előtt. A látogatás ráadásul előzetes bejelentkezést sem igényel.

A budavári Szent György téren álló épületet 1803–1806 között emeltette Sándor Vince gróf és felesége, Szapáry Anna grófnő, miután 22 ezer akkori forintért megvásárolták Buda városától az értékes telket a rajta álló két kaszárnyaépülettel. Máig tisztázatlan, ki volt az építész: feltehetően a neves bécsi építőmester, Johann Aman valósította meg Pollack Mihály terveit. Ami biztos: az alkotók a korabeli Közép-Európa egyik legszebb kora klasszicista palotájával ékesítették a Várhegyet a kor technikai nívójának is megfelelve, központi fűtéssel, nyugati divatú télikerttel.

Az épület az 1867-es kiegyezéstől a II. világháború befejezéséig a miniszterelnök hivatalának adott otthont. Az Országgyűlés 2002. november 5-én alkotott törvényt arról, hogy a középkori ferences kolostor alapjaira, majd egy 18. századi kaszárnya falaira épült, Dunára néző, főúri palota szolgál a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva