Utazás

2008.07.22. 16:21

Szerelmes üzenetek a kapualjban

A szerelmesek városának ugyan Velencét nevezik, de ugyanabban az olasz tartományban maradva másik szerelmes várost is találni. Ez Verona, ahol máig Rómeó és Júlia van a középpontban.

Wlcsek Anna

A világ leghíresebb szerelmi történetéről ismert Verona az észak-olaszországi Veneto tartomány fővárosa. Főváros annak ellenére, hogy a tőle alig 120 kilométerre lévő Velence nemcsak nagyobb, de központibb szerepet is tölt be a tartomány életében. A város mindössze 36 kilométerre fekszik a Garda-tótól, ezért tökéletes egynapos programot jelenthet azoknak, akik a tónál töltik szabadságuk egy részét. Veronát gyakran beillesztik az utazási irodák a városnéző programok kínálataiba, majd a részvételi díjért cserébe egy rövid idegenvezetést és egy-két órás szabadprogramot kapnak az utasok. Ennél többet talán nem is érdemes Veronára tervezni, de egy néhány órás andalgás kellemes emlékeket tartalmazhat.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A szerelmesek városának ugyan Velencét nevezik, de ugyanabban az olasz tartományban maradva másik szerelmes várost is találni.
[/caption]

Jó hír a veronai rövidprogramot tervezőknek, hogy a városban nem tartják be olyan szigorúan a sziesztát, mint máshol az országban. Olaszországban általában 12 és 15 óra között szünetel a munka, amely vonatkozik a vendéglátóhelyekre és élelmiszerboltokra is. Ez a turisták szempontjából igen kellemetlen lehet. Veronában azonban más a helyzet, és az éttermek, élelmiszerboltok többsége nyitva marad.

A város legfőbb nevezetességei természetesen a Rómeó és Júlia történetével kapcsolatos helyszínek. Júlia erkélyére és sírjára mindenki kíváncsi, ezért itt mindig nagy a tömeg. Az öreg balkont valószínűleg senki sem olyannak képzeli el, mint amilyen valójában. Erről gyakran a kissé csalódott arcok is árulkodnak, de hát Shakespeare sosem említette, hogy az erkély szépsége vetekedne Júliáéval. A hitelességhez hozzátartozik, hogy a balkont 1935-ben építették az épülethez. Az udvaron áll egyébként egy Júlia-szobor is, amelynek jobb mellét már fényesre simogatták a látogatók kezei. Állítólag szerencsét hoz, mindenesetre elég érdekes látványt kölcsönöz a műkincsnek.

Az, hogy a városban minden a szerelmesekről szól tulajdonképpen nem meglepő. De az udvarban található szuvenírbolt a gicces műanyagszívekkel talán már egy kicsit túllő a célon. A Capulet család állítólagos otthonának egyébként nem csak az udvara, de a kapuja is kedvelt turistacélpont. Mára hagyománnyá vált, hogy az itt járt szerelmesek otthagyják névjegyüket a kapuba vagy a falba vésve.

A Capulet-háznál kisebb érdeklődésre tart számot a Montague család otthona, ahol Rómeó lakott. Sajnos Júlia lakhelyével ellentétben ezt a házat – bár ma már műemléknek minősül – nem újították fel. Ezért romos állapota miatt nem is látogatható. Ennél nagyobb sikerélménnyel kecsegtet Júlia sírjának felkeresése a San Francesco templomban. Míg az erkély ingyenesen látogatható, a sír megtekintéséért fizetni kell. A néhány eurós belépőért cserébe a látogatót végigvezetik egy csöndes folyosón, majd betekintést engednek egy félhomályos terembe. A terem közepén egyszerű kőkoporsó és apró levendulacsokor jelenti a látványosságot.

A híres szerelmespárnak tulajdonított helyszíneknél talán sokaknak érdekesebb a veronai amfiteátrum. Az első században épült, 22 ezer férőhelyes arénát nemrég renoválták, s máig különböző kultureseményeknek ad otthont. Az idei szezonban az Aidát, a Carment, a Rigolettot, a Rómeó és Júliát, a Nabuccot, és a Toscát játszák. Az előtte elterülő tér, a Piazza Bra éttermekkel és kávézókkal van körülvéve. Az itteni árak természetesen magasabbak, mint a kis mellékutcák eldugott vendéglőiben, de még így sem érik el a velencei árakat. Akinek belefér még az idejébe, látogassa meg a San Zeno templomot. Az épület már a mi államalapításunkkor is a mostani méretében pompázott, s impozáns szépségét azóta is óvják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva