Utazás

2008.08.30. 14:27

Ciprus, a szépség ezerarcú szigete

Ciprus a Földközi-tenger legkeletibb szigete, három kontinens metszéspontjában fekszik. Ez meg is látszik rajta, mert igazán érdekes élményeket tartogat a sokféle kultúra meglepő találkozása egy gyanútlan turista számára.

Takács Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A húszezres Kyrenia Ciprus északi, török részének kikötővárosa. FOTÓ: AS
[/caption] Aki Ciprusra utazik, nem árt, ha többet tud az országról, minthogy ez a szerelem szigete. Azért is fontos egy kicsit bepillantani a többnyire idegen iga alatt szenvedő nép történelmébe, mert nem mindegy, hogy a déli görög részre érkezünk, vagy a csak Törökország által elismert „Észak-ciprusi Török Köztársaságba”.

A sziget kényszerű kettéosztottsága miatt a 2000-es évekig csak a déli, szabad területek voltak hivatalosan látogathatók, az északi, megszállt területekre a szigeten belülről nem lehetett belépni. Sőt az északra a szigeten kívülről belépőket a Ciprusi Köztársaság a mai napig illegális határátlépőnek tekinti. A 2004 óta uniós déli országrészt és a töröklakta északi területeket elválasztó Zöld Vonal ugyan helyenként átjárható, de aki nem ér vissza a reggel nyolc és este hat óra közé kijelölt idősávban, annak már nem nagyon kell visszamennie a szállodai szobájába az otthagyott holmiért.

Mindenesetre a puhulás jegyében egyre több átkelő nyílik meg a kettéosztott szigeten, legutóbb éppen idén a fővárosban, Nicosiában, a Ledra utcában. Érdekes látvány volt megfigyelni, hogy a török oldalra érkezőt egy olyan országtérkép fogadja, amelyen a demarkációs vonaltól délre fekvő területek látványa egy puszta sivatagra emlékezteti a halandót. De más meglepetéssel is szolgáltak a görög cipriótáknak, hiszen a legnagyobb fővárosi hegyoldalba egy kilométernyi török zászlót építettek kövekből. Csak hogy jól lássák a déliek.

Amúgy a két népcsoport nem nagyon zavarja egymás köreit, a kopár, sziklás, poros vidék hasonló, ahogy a tengerpart is. Talán a török részen nagyobb lehetőség van egy kis időutazásra, hiszen a sziget belseje felé ázsiai szegénységet, szemetes síkságokat és félig kész lakóházakat látni, ameddig a szem ellát. Igaz, a törökök a mai napig imádják a „rokon” magyarokat, nincs ez másként Cipruson sem. Így sokan esküsznek az északi tengerpartra, de tapasztalatom szerint a délnek sincs ilyen tekintetben szégyenkeznivalója.

Ciprus számokban

Főváros: Nicosia

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: görög, török

Terület: 5895 négyzetkilométer

Népesség: 788 ezer 457 fő

Szoba egy éjszakára: 4000–1200 forint (17–50 euró)

Autóbérlés egy napra: 1200–1350 forint (50–57 euro)

Repülőgépjegy (Malév): 73 ezer forint (300 euró)

Ásványvíz: 700 forint (3 euró)

Ouzo: 1200 forint (5 euró)

Meze ételkülönlegesség: 2800–3500 forint (12–15 euró) Itt Larnaca, a Ciprusi Köztársaság legnagyobb kikötője fogadja a legtöbb turistát, akik közül természetesen a múltra való tekintettel a legtöbb brit, de a tengerparti szállodánkban német és orosz szót is gyakran hallani. A turizmus csúcsidőszaka a májustól októberig tartó szezon, de aki nyáron érkezik, annak fel kell készülnie a negyvenfokos hőségre, és az elképesztően magas páratartalomra. Mindezt igazán csak a kristálytiszta vízű tengerben, vagy a homokos tengerpart egyik éttermében sörözgetve lehet kibírni.

Ami a ciprusi gasztronómiát illeti, az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszereivel való keverés adja meg. Nem lehet kihagyni a mezét, amelyből kétféle létezik: a húsmeze és a halmeze. Ez egy ételkombináció, amelyben mintegy 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. S mindez összesen 10-15 euróba kerül a hely színvonalától függően.

A forrósághoz idomultan végtelenül lelassult, ámde nagyon készséges pincérek biztosan ajánják még a mousakát, ami egy darált hússal töltött tésztaféleség, a keftét, amely elnevezés húsgombócokat takar, valamint a ciprusi édességek közül a karidakit, amely fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban. Ez utóbbi annyira édes, hogy jólesik utána egy kis mazsolabor vagy pár korsó jéghideg sör, mielőtt a tengerparti diszkók egyike felé vennénk az irányt.

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: görög, török

Terület: 5895 négyzetkilométer

Népesség: 788 ezer 457 fő

Szoba egy éjszakára: 4000–1200 forint (17–50 euró)

Autóbérlés egy napra: 1200–1350 forint (50–57 euro)

Repülőgépjegy (Malév): 73 ezer forint (300 euró)

Ásványvíz: 700 forint (3 euró)

Ouzo: 1200 forint (5 euró)

Meze ételkülönlegesség: 2800–3500 forint (12–15 euró) A húszezres Kyrenia Ciprus északi, török részének kikötővárosa. FOTÓ: AS Ciprus -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva