Utazás

2008.08.06. 06:05

Csillagkereső túra a Zselici-dombságon

Éjszakai Csillagos Égbolt túrára várják a kalandokat kedvelőket augusztus 9-én, szombaton a Duna–Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őr munkatársai a zselici tájvédelmi körzetben.

W. A.

A nem mindennapi program során naplemente után a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén. Tiszta idő esetén csillagász szakember közreműködésével, távcsővel, spektívvel lehet majd az égboltot szemlélni.

A Zselici Tájvédelmi Körzet Somogy és Baranya megyében a Dunántúli-dombság nagytájon belül a Zselici kistáj északnyugati részén található. A zselici táj jellegzetességét a széles, lapos dombhátakat borító, összefüggő erdőségek adják. Kaposvár és Szigetvár között a mintegy 45 kilométer hosszú, többnyire dombhátakon haladó, történelmi idők óta használatos földúton járva a távolság felét még ma is szinte összefüggő erdőségben lehet megtenni.

Aki részt venne az éjszakai túrán, annak találkozó Zselicen a Kardosfa szálló előtt este nyolc órakor. (A 67-es úton Bőszénfa közelében található leágazásnál.) A program időtartama körülbelül 2-3 óra. A túráért jelképes, háromszáz forintos részvételi díjat kell fizetni. Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés. Az esti órákban a hőmérséklet gyorsan hűvössé válik, ezért érdemes meleg ruhát is vinni. Emellett egy zseblámpa vagy fejlámpa is hasznos szolgálatot tehet az éjszakai közlekedésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva