Utazás

2008.08.06. 06:10

Matyó menyasszonyok felvonulása

Pénteken lakodalmi vigasságoktól lesz hangos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A nyírségi és szatmári ünnepségek mellett idén a matyó lakodalmat is megismerhetik az érdeklődők.

Wlcsek Anna

A nyíregyházi Múzeumfalu minden év augusztusában esküvői vigasságoktól hangos. Korábban csak a nyírségi lakodalmak hangulatát kóstolhatták meg az érdeklődők, majd nemrég a szatmári vigadalom is felkerült a palettára. Idén azonban igazi kuriózumként a matyó lakodalom is színpadon lesz. A mezőkövesdi hagyományőrzők igazi matyó lakodalmat varázsolnak Sóstófürdőre, a Múzeumfaluba augusztus 8-án. A közönség éppúgy megcsodálhatja a menyasszony díszes pártáját és gyönyörű ruháját, mint a vőlegény hímzett pánttal körbevett, magas kalapját. A bemutatót vőfélyek vezénylik le, és a közönség végigkóstolhatja majd a matyó lakodalmak menüsorát is. Napközben a lakodalmi előkészületeket tekintheti meg a közönség, délután négy órától pedig a lakodalmas menetet lehet megcsodálni a faluközpontban felállított színpadon. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A matyó hímzés legjellemzőbb motívuma a matyó rózsa, amely mind a férfi-, mind a női ruhákon gyakran megjelenik
[/caption]

A sóstói Múzeumfalu hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A falu a megye földrajzi és néprajzi tájegységeinek megfelelő csoportosításban egy valóságos faluként mutatja be a vidék sajátosságait. Megtekinthetők itt Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség, és a nyíri Mezőség 19. század végi paraszti házai, gazdasági épületei, s a lakosság által használt lakberendezési tárgyak, kellékek. A régi faluképet a közösségi épületek egészítik ki. A berendezett iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és a kocsma korabeli használati tárgyai hiteles képet nyújtanak a korabeli életformáról. Sőt, a látogató olyan hajdani kismesterségeket is megismerhet közelebbről, mint a kovácsműhely vagy a borbély üzlete.

Az „élő múzeum” gondolata jegyében egy-egy lakóházban bizonyos házimunkák, például a kenyérsütés, vagy a kenderfeldolgozás eszközei és munkafolyamatai is láthatók. A múzeumfaluban alkalmanként az ünnepi készülődést is bemutatják, ahol a csoportfoglalkozásokon a régi mesterségek ki is próbálhatók.

Programok nyár végén és ősszel

A hétvégi hírös lakodalmak bemutatásán túl további programokkal várják az érdeklődőket a sóstói Múzeumfaluban. Augusztus 20-án a Kenyérünnep napján a gabonacsépléstől az őrlésen keresztül az új kenyérig végig kísérhetik a gabona útját az érdeklődők. Szeptember 6-án az őszi munkák bemutatása során a látogatók megismerkedhetnek többek között a gyümölcsaszalás, a mustnyerés, a káposztasavanyítás, a dohányfűzés, a lekvárfőzés munkameneteivel. Szeptember 19-20-án itt rendezik meg a népi ételek, agráripari termékek nemzetközi seregszemléjét. A több mint 150 magyarországi és szomszédos országokbéli résztvevő megismerteti a közönséget saját nemzete hagyományos ételeivel, melyeket meg is lehet kóstolni. Idén a szlovákiai nemzetiségi múzeumok lesznek a program kiemelt vendégei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva