Utazás

2008.09.03. 06:07

Fokozott védettséget kapnak a piramisok

Egyiptomban a legfőbb turisztikai célpontot a sivatagban álló gízai piramisok jelentik, amelyek látogatók százezreit vonzzák évről évre az afrikai országba. Állapotuk azonban mára igencsak leromlott.

W. A.

Ennek nem csak a rengeteg turista az oka, hanem a feléjük terjeszkedő városok is.

Azáltal, hogy a piramisokat nem védte kerítés, az elmúlt évtizedekben divattá vált megmászni azokat. Ennek a hóbortnak leginkább a legmagasabb, Kheopsz-piramis esett áldozatul. Ám az egyre több lelkes csúcsmászó és az őket szállító, illetve szuvenírekkel ellátó tevekaravánok jelentős kárt tettek a műemlékekben. Ezt elégelte meg az egyiptomi kormány, ezért a piramisok környékét védett és elkerített területté kívánja tenni.

A már elkezdődött beruházásban elkészült a 19 kilométer hosszú, helyenként 4 méter magas kerítés. A turistákat zaklató tevekaravánok ezentúl nem léphetnek be az elkerített területre. Akik mégsem gyalogszerrel tennék meg a bejárat és a piramisok közti utat, azokat hamarosan olyan kis golfautók szállítják majd, amilyeneket Luxorban,
a Királyok Völgyében alkalmaznak. A jövőben a területen kávézókat, szuvenírboltokat is építenek majd, s a bevételekből befolyt összeget
a piramisok állagának megóvására fordítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva