Utazás

2008.09.03. 05:58

Hallé rotyog a bográcsokban

Aki szombaton Szegedre látogat, paprikafüzért hozó repülő boszorkánnyal is találkozhat

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Baján minden évben július második szombatján rendezik meg az ottani halászlé ünnepét. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT
[/caption] Szeptember első hétvégéjén bográcsokban rotyogó halászlé illata lengi be nemcsak a Tisza-partot, hanem szinte egész Szegedet. A víz mentén amatőr és hivatásos, családi és baráti társaságok mérik majd össze tudásukat a híres szögedi halászlé főzésének terén. Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a szegedi Tisza-parton a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, melyet a kulináris programok mellett folklórműsorokkal és kiradodóvásárral színesítenek.

A háromnapos rendezvényen természetesen főzőversenyt is tartanak, ahol a halfőző érdemrendért folyik a küzdelem. Az érdemrendet
az kaphatja meg, aki hét éven át bizonyítja elkötelezettségét, főzi
a halászlevet, s ezzel öregbíti annak jó hírnevét. Az első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, amelyet évente réz-, bronz-, ezüst-, arany-, majd gyémántfokozat követ. Ezt követően lehet kiérdemelni
az Örökös halfőző címet, melyet tavaly öt versenyzőnek sikerült elérnie.
A most hét végén megrendezendő versenyen a tavalyi 100 új halfőző már a réz érdemrendért szállhat majd ringbe.

Balatongyörökön is lesz halfesztivál a hét végén

Aki a hét végi strandolást egészítené ki egy kis halászlé-kóstolással, annak érdemes Balatongyörök felé vennie az irányt. Szombaton a móló melletti sétányon horgászegyesületek mérik össze főzéstudományukat. Az elkészült leveket a zsűrizés után kiosztják. A szüreti felvonulásban néptáncosok, népzenészek, gólyalábasok és zászlóforgatók is szórakoztatják majd a közönséget. Az estét szüreti utcabál zárja este hét órától.

A csütörtöki és pénteki hangulatkeltő koncertek után szombaton délelőtt kezdődik az igazi fesztiváli forgatag. A halfőzéshez
a bográcshelyeket a hagyományokhoz híven az Újszegedi Partfürdőn jelölték ki, ahol közel kétszáz mázsa halhús rotyog majd a tűz fölött. Szombat délelőtt tíz órakor egy szegedi boszorkány az égből érkezve hozza majd a paprikafüzért a készülő halászlevekhez. Az alaplé elkészültéhez is kapnak némi segítséget a résztvevők. A hagyma Makóról érkezik tutajon, a sót pedig a parajdi sóbányából szállítják a helyszínre. Éhesen azonban azok sem maradnak, akinek nincsenek rokonai, barátai a főzők közt. Szombaton és vasárnap is egy 7000 adagos óriásbográcsban készítenek halászlevet az éhes érdeklődőknek.

A szombat azonban nem csak a halászléről szól majd Szegeden. Szeptember 6-án rendezik meg ugyanis azt a Tiszai Vízi Karnevált is, amelyen kísérletet tesznek a Boszorkánysziget és a Maros-torkolat közötti szakasz átevezésére. A nevezők között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Ebben a versenyben azonban nem az időeredmény, hanem
a szerencse számít majd, hiszen minden versenyző részt vesz
a sorsolásban.

Baján minden évben július második szombatján rendezik meg az ottani halászlé ünnepét. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT Baján minden évben július második szombatján rendezik meg az ottani halászlé ünnepét. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva