Utazás

2008.09.29. 05:23

Közép-európai és magyar turisták pótolták a Balatonnál a németeket

Az idei balatoni nyár két nagy eredménye a természet megőrzött jó állapota és a belföldi turizmus növekedése, rossz hír viszont a külföldi vendégszám csökkenése és az, hogy az egyre népszerűbb balatoni kerékpárút tarthatatlan műszaki állapotban van – jelentette ki Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke.

BAMA

Mint mondta, a nyári forgalomról még nincsenek pontos adatok, de annyi már látható, hogy a hazai turizmus növekedésében tart a két éve elkezdődött növekvő tendencia. Ugyanakkor tovább esett a legfőbb vendégküldőnek számító Németországból érkező turisták száma, amiért a német recesszió magyarázható az erős forinttal és a növekvő energia-, benzin árszinttel is – tette hozzá. A közép-európai országokból nagyobb számban érkező turisták és a belföldi vendégforgalom növekedése ellensúlyozta a németek elmaradásából fakadó forgalomkiesést.

A balatoni turizmus fellendülésében jelentős szerepet tölt be az üdülési csekk, ezért fontos annak megmaradása. Ma már a magyar vendégek is egyre színvonalasabb szolgáltatásokat igényelnek, ezért a régió fejlesztéseit ennek figyelembevételével kell megtervezni. Az idei nyarat értékelve a BRIB elnöke pozitívumként sorolta fel, hogy a balatoni önkormányzatok egyre többet áldoznak közterületeik ízléses kialakítására, tisztántartására, virágosítására. Nőtt az aktív sportolási lehetőségek és sportolók száma a tó körül.

Egyre felkapottabb a balatoni biciklikörút, amivel a regionális idegenforgalmi bizottság a jövőben kiemelten kíván foglalkozni, mert nem megoldott a karbantartása, és tarthatatlan a műszaki állapota – mondta Rosta Sándor. Úgy vélte, rendet kell tenni a jelenlegi ellentmondásos helyzetben, amelyben állami területeken önkormányzati feladat a bicikliút karbantartása, hiszen ezt a kis önkormányzatok támogatás hiányában nem tudják felvállalni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva