Utazás

2008.09.09. 15:48

Turisták szennyezik az erdélyi Szent Anna-tavat

Túl sok turista látogatja és szennyezi Erdély egyik legegyedibb természeti látványosságát, a Szent Anna-tavat.

BAMA

A Hargita megyéhez tartozó, a Csomád-hegységben, 946 méteres tengerszint feletti magasságban található Szent Anna-tó Közép-Európa egyetlen krátertava. Nemcsak a tó, hanem a közelében fekvő tőzegláp, a Mohos-tó is természetvédelmi terület, ezáltal turisták és túrázók gyakori célpontja.

Az utóbbi időben túl sokan keresik fel a tavat – idézi a bukaresti Új Magyar Szó napilap írását a hirado.hu. Augusztus 20-a rekordnappá vált a Szent Anna-tó életében. Közép-Európa egyetlen krátertavánál aznap több mint 1800 autó keresett parkolóhelyet a rezervátumban, pedig az autós belépő a természetvédelmi területre 10 lej (700 forint). „Naplementekor látszik igazán, hogy nem bírja a tó a belemosott napolajat, sampont, tusfürdőt” – panaszkodott a lapnak Kubai Márton Dezső sepsiszentgyörgyi földrajztanár. Kerezsi László, a természetvédelmi terület gondozásával megbízott cég vezetője szerint az esténként látható, szennyezésnek is tekinthető vékony réteg a tó felszínén valójában barna alga. Ám a szakember is kitart amellett, hogy a tavat védeni kellene. Megyei környezetvédők szerint máris javulás az, hogy amióta Kerezsi vezeti a természetvédelmi terület gondozását, nem mosnak autót a parton, nem fürösztenek állatokat a tóban, partját pedig folyamatosan takarítják.

A vulkáni kráterben lévő, nagyjából kör alakú, 0,22 négyzetkilométer területű tó vízgyűjtő területe kicsi, csak az esővíz táplálja, amelynek nagyobb része a környező hegykoszorúból vízfolyásokon érkezik. A víz a földbe szivárog el, és a valamikori vulkáni kúp külső részén időszaki forrásokból bukkan a felszínre. A tó vizének tisztasága a desztillált vízhez hasonló, nagyon kevés (0,002 g/l) ásványisó-tartalommal. Ennek következtében élővilága szegényes. A tó mellett egyetlen vécé van, a közeli parkolóban három. A kevés illemhely további szennyezés forrása, a tó körüli erdőből egy-egy nagyobb esőzés a tóba mossa az emberi ürüléket. Az emberi beavatkozástól függetlenül a Szent Anna-tó sorsa nem sok jót ígér. Lassan feltöltődik, a jelenleg legmélyebb pontján 7,2 méteres vízszint folyamatosan csökken. A tóra az a sors vár, hogy a Mohos-tóhoz hasonlóan láp legyen – vélik a természetvédelmi szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva