Utazás

2008.10.25. 14:40

Csúszik a forint, de azért csúszunk mi is

Jól jártak azok, akik még nyár végén befizették síútjaikat. A forint árfolyamának romlása miatt ugyanis az utazási irodák hamarosan 10-15 százalékos áremelésekre kényszerülnek. Ennek ellenére a magyar turisták nem aggódnak: a foglalások számában egyelőre nem érződik az egész világon végigsöprő válság.

Dián Tamás

Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a megszállott síelők már május végén befizetik azokat az utakat, amelyeket kinéztek maguknak. Idén ők nem csupán az előfoglalási kedvezményeket könyvelhetik el nyereségként, hanem azt a különbözetet is, amelyet a gyengülő forintárfolyam miatt az utazási irodák hamarosan kénytelenek lesznek beépíteni a tarifáikba.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Jól jártak azok, akik még nyár végén befizették síútjaikat.
[/caption]

Aki még nem döntötte el, hogy télen felcsatolja-e a léceket, gyorsan határozzon, mivel a legtöbb utaztató már csak egy-két hétig hajlandó tartani a jelenlegi árakat, utána átlagosan 10-15 százalékos drágulás jön. „Egy kis ideig még kivárunk, hátha javul valamicskét a a helyzet, de azt az árfolyam-veszteséget, ami nyáron még 238, jelenleg pedig 275 forintot érő euró közti különbözet jelent, már nem sokáig tudjuk lenyelni – mondta az egyik iroda ügyvezetője. Hozzátette: valószínűleg ezt a helyzetet az ügyfelek is érzékelik, mivel az előfoglalási szezon semmivel sem produkált gyengébb forgalmat, mint tavaly.

Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, miszerint a változatlan érdeklődés annak a jele, hogy turizmust még nem is igazán legyintette meg a válság szele. Ennek oka lehet az, hogy a sípályák szerelmesei sokkal elkötelezettebb utazók, mint a nyári turisták, s mivel kevésbé árérzékenyek, az utazási tarifák változásai nincsenek hatással a döntéseikre. Persze, azt még nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, s hogy meddig tart ez a rendíthetetlen nyugalom. Mindenesetre nem árt felidézni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a 10 százalékos, vagy annál jelentősebb áremelés esetén az utasok mindenféle felszámított költség nélkül visszamondhatják az foglalásukat.

Ami pedig az idei szezont illeti: Ausztria népszerűsége töretlen, utána közvetlenül Olaszország és Franciaország következik. A gall sípályák vonzerejét főként az olcsó, akár 15 ezer forint/hét áron is megkapható apartmanok és a hóbiztos, nagy kiterjedésű terepek jelentik – viszont nagy hátrányt jelent a minimum 1400 kilométeres távolság. Ezért aztán a magyarok leginkább a sógorok síparadicsomait látogatják, ahol egy hatnapos bérlet ára – pályától függően – 15 ezer forinttól indul, s akár 50 ezerig is felkúszhat.

Az osztrák bungalós szállások tarifái 30-60 ezer forint között mozognak egy hétre, de a tapasztalat az, hogy egyre többen igénylik a félpanziós hotelek nyújtotta kényelmet. A szállodák árai (szintén egy főre, illetve egy hétre számítva) 60 ezertől startolnak, de az igazi luxust nyújtó helyeken elérhetik akár a 200 ezer forintot is. „A lélektani határ valahol 150 ezer forint körül húzódik – mondta az egyik síutakra specializálódott utazási iroda munkatársa. – Ennél drágább foglalásunk nemigen van.”

Egyre népszerűbbek a hosszú hétvégék

Az utóbbi időben a síutak terén is egyre népszerűbbek a hosszú hétvégék. A távolságok miatt ilyeneket értelemszerűen csak Ausztriába vagy Szlovákiába lehet szervezni. Északi szomszédunk olcsósága már a múlté, az euró jövő évi bevezetése miatt már a Tátrában is szinte osztrák árakkal találkozunk. Ausztriában viszont megéri játszani a szabadnapokkal, mivel egy vasárnaptól csütörtökig tartó négynapos mini „turnust” ugyanolyan áron adnak, mintha péntektől szombatig mennénk. Vagyis egy napot ajándékba kapunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva