Utazás

2008.10.14. 16:49

Irány a magyar mediterrán!

A három megyét, Baranyát, Somogyot és Tolnát összefogó régiót nem hiába hívják a magyar mediterráneumnak is. Lankás táj, sok napsütés, külföldön is elismert borvidékek, és számos látnivaló várja a látogatót.

Wlcsek Anna

A közelgő hosszú hétvége, és a hirtelen visszatért indián nyár egyaránt kiváló okot szolgáltat arra, hogy az ember belföldön barangoljon egyet, és a számos hazai látnivaló közül felfedezzen néhányat.

A magyar mediterránként emlegetett Dél-Dunántúl éppen ilyen tökéletes úti cél lehet annak is, aki a környéken lakik és annak is, aki az ország legtávolabbi pontján él.

A Mecsekben és a Villány-hegységben geológiai és botanikai ritkaságokkal lehet találkozni, a villányi pincékben zamatos borokat kóstolgatni, de a határ menti végvárak is meghódításra várnak még.

A déli országhatár közelében járva nem csak a megyeszékhelyt, Pécset érdemes útba ejteni. Bár kétségtelen, hogy a hangulatos város ókeresztény sírkamrái, középkori és török emlékei, Vasarely, Csontváry és Zsolnay múzeumai is megérnek egy-egy látogatást. A Mecsek egyik leglátogatottabb természeti jelenségében, az Abaligeti Cseppkőbarlangban október 16. és március 14. között vezetett túrákon mutatják be a barlang 466 méteres főágát. A barlangban lévő 97 százalékos páratartalmú levegő gyulladáscsökkentő hatású, jót tesz a légúti bántalmaknak.

A régió természeti értékei között az egyik legnagyobb vonzerő kétségtelenül a Gemenci erdő. A Duna-menti Gemenc és Béda-Karapancsa csodálatos vízi világát leginkább kenuval érdemes felfedezni. Ehhez nyújtanak segítséget a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai, akik vezetett kenutúrákon kalauzolják el az érdeklődőket. Ilyenkor ősszel a szarvasbőgést is sokan érkeznek ide meghallgatni. Idén először hazánk is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben 46 ország erdőkért felelős minisztereinek közös döntése alapján október 20–24. között megrendezik az Európai Erdők Hete eseménysorozatot. Pörbölyön az Ökoturisztikai Központban kisvasutas kirándulásokkal, természetfotózással, tanösvényes szakvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal, családi akadályversennyel várják a látogatókat.

Aki az erdők helyett a vízpartot választaná, néhány kilométerrel nyugatabbra a Balaton déli partja fogadja az utazót. A Somogyi dombság kedves falvai között nagy látogatottságnak örvend a somogyvámosi Krisna falu. A kisgyermekes családok egyik kedvenc célpontja lehet a környéken közlekedő három kisvasút: a mesztegnyői, a balatonfenyvesi, és a kaszói vasút egyike.

A Zselicben lévő kis településen, Szennán az országban egyedülállóan egy máig élő faluban jött létre az a szabadtéri gyűjtemény, amely a Somogyban fennmaradt talpas-favázas építészetet mutatja be részletesen. Aki a környéken jár, annak érdemes ellátogatnia Göllébe is. Az apró faluban működő egykori tanítói lakás ma emlékházként üzemel, ahol két művész is született az elmúlt évszázadban. 1900-ban itt született Fekete István, majd tizenegy évvel később Rácz Vali színésznő is.

Tolna legszínesebb néprajzi tája a Sárköz, amely pontosan körülhatárolható részen, Szekszárdtól Bátáig húzódik. A régi mondás szerint a sárközi menyecskék gyöngyökkel gazdagon díszített ruhái akár egy hold földet is értek, amelyekhez a szövetet egyenesen Franciaországból hozatták.
A magyar–horvát határ mentén fekvő kis települést, Gyékényest évről évre több turista keresi fel nem csak pihenés, de aktív kikapcsolódás helyszíneként is.

A gyékényesi bányató kristálytiszta vize tökéletesen alkalmas búvárkodásra, horgászatra is. A terület a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, érdemes kerékpárral szétnézni a környéken. Aki a vízi programok helyett vagy mellett valami másra is vágyik, utazzon néhány kilométerrel arrébb, Orfűre. A változatos tórendszer mellett itt lovaglási lehetőség is van, amellyel a Mecsekben is lehet kalandozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva