Utazás

2008.10.13. 08:22

Nem érződött a turizmuson a futball-Eb és az olimpia

Az esztendő első nyolc hónapjának idegenforgalmi adatai azt mutatják, hogy sikerült tartani az előző, rekordnak számító év vendégforgalmi szintjét, a turisztikai ágazat pedig idén is jól teljesít – derült ki a KSH nemrég nyilvánosságra hozott adataiból.

europress

Bár a vendégéjszakák száma kismértékben csökkent, a turisták száma nőtt, ami többek között azzal magyarázható, hogy az utazók az évenkénti egy hosszabb szabadság helyett ma már több, rövidebb utazást tesznek. Ezt igazolja, hogy miközben augusztusig a külföldi vendégek száma 3,6 százalékkal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma 0,6 százalékkal csökkent. A beutazóturizmusban idén az olyan események sem okoztak visszaesést, mint a futball Európa-bajnokság, vagy az olimpia. Továbbra is Németországból, Ausztriából és Nagy-Britanniából érkeznek a legtöbben, ám a rangsor többi részében változások történtek: a lengyel, szlovák, cseh, valamint a román vendégek száma érzékelhetően nőtt.

A belföldi turizmus utóbbi években tapasztalt fellendülésében nagy szerepet játszik az üdülési csekk egyre növekvő népszerűsége. A mostani év első nyolc hónapjában egymillióan használták fel, 300 ezerrel többen, mint tavaly. A turisztikai régiók közül a Tisza-tó és a Nyugat-Dunántúl emelkedik ki. Mindkét régióban jelentős, tíz százalékot meghaladó vagy akörüli mértékben nőtt a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma.

Ma már a külföldiek minden 100-ból 76 éjszakát, a magyar turisták pedig 100-ból 59 éjszakát szállodában töltenek. Ennek fényében nem meglepő, hogy az utóbbi öt évben kis híján megduplázódott a négy- és ötcsillagos szállodák száma. Öt évvel ezelőtt 103 négy- és ötcsillagos hotel volt az országban, mára a számuk 191-re növekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva