Utazás

2008.10.22. 05:32

Több nap, még több kolbász

Négyszázhúsz csapat gyúr az idei, október 23—26. közötti Csabai Kolbászfesztiválon. A nevezők között Izlandról, az Egyesült Államokból, Finnországból érkezőket is találhatunk a számos hazai híresség mellett.

Molnár Pál Márton

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A vízilabda-válogatott csapatát a töltésnél is Kemény Dénes szövetségi kapitány irányítja, Wichmann Tamás kenus világbajnok pedig már évek óta visszajár a fesztiválra.
[/caption]A békéscsabai sportcsarnok teljes alapterülete mellett 6200 négyzetméternyi sátrat is építenek a szervezők, hogy mindenki elférjen a csütörtökön kezdődő 12. Csabai Kolbászfesztiválon. Az ország egyik legrangosabb gasztronómiai eseményére minden esztendőben ezrek kíváncsiak. A Csabai kolbász messze földön híres, ezért sokan távoli tájakról zarándokolnak el egy falatnyi finomság kedvéért.

Békéscsaba és Békés megye legkifinomultabb ízlésű kolbászkészítői mellett idén olimpiai bajnokok találkozója is lesz a négy napos rendezvény. A vízilabda-válogatott csapatát a töltésnél is Kemény Dénes szövetségi kapitány irányítja, és a hírek szerint gyúrja az anyagot Kovács Katalin és Janics Natasa kajakozó is. Wichmann Tamás kenus világbajnok pedig már évek óta visszajár.

„Rajtuk kívül is biztos lesznek még ismert arcok a művészet és a sport világából, de erről csak hallomásból értesülünk, mert a nevező csapatok hívják meg őket” – mesélte Ambrus Zoltán főszervező. „Ami nagyon örömteli, a csabaiak rokonaikat, barátaikat, a cégek pedig partnereiket ekkorra várják az ország minden pontjáról és külföldről. Szabad szálláshely már szinte az egész megyében nincsen.”

Az ismert személyiségeknél maradva jut belőlük a zsűrikbe is, említhetjük Buday Péter mesterszakácsot, Grecsó Krisztián írót vagy Márta Istvánt, a Művészetek Völgye igazgatóját.

Kolbász, ami összeköt

Az eltelt esztendők alatt megfordult már a kolbászfesztiválon Faludy György költő, Farkasházy Tivadar humorista, Bajor Imre színművész, Pálffy István híradós, Váncsa István, illetve Janikovszky Éva írók és Sebeők János filozófus is. Töltöttek még kolbászt a Barátok Közt sztárjai, olimpiai- és világbajnok sportolók. Kovács „Kokó” István ökölvívó, Bessenyei Péter műrepülő, Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Pessuth Rita kick-box világbajnok, és Erdei Zsolt bokszoló is beszállt már a nemes versengésbe.

Dr. Ambrus Zoltán kiemelte, a disznóvágások, a szárazkolbászverseny, a szórakoztató programok mellett újdonság, hogy külön bemutatkozik Békés megye egyik települése: október 24-én Gyomaendrőd ízeit ismerheti meg a közönség, ez nemcsak a gasztronómiára, hanem a népművészetre, a kultúrára is vonatkozik. A szervezők azt szeretnék, ha a négynapos munkaszünet idején ideérkezők a fesztivál mellett más megyei településeket, azok értékeit megismernék. Kísérőprogramként mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, turisztikai kiállítást rendeznek több, mint száz bemutatkozóval. A kiállításokra a fesztiválhoz hasonlóan ingyenes a belépés.

„A rendezvény alapjait a helyi szlovákok és magyarok hagyományai jelentik. A csabai kolbászban benne van az energia, a szorgalom, a figyelem és az alázat, miközben magyar húsból, magyar alapanyagból, magyar hozzáértésből áll össze a kiváló hungarikum” – magyarázta a csabai kolbász titkát Vantara Gyula, a város polgármestere. A fesztivál fő attrakcióját, a kolbásztöltő versenyt minden évben a fesztivál zárónapján rendezik meg a városi sportcsarnokban. A fiss kolbászt gyúrók mellett a szárazkolbász- és savanyúságkészítők közt is hirdetnek győztest.

A Csabai kolbász receptje

Hozzávalók: 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. 20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész).

A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már hideg idő. A húst ledaráljuk és a fent leírt fűszerekkel összegyúrjuk. Az elkészült keveréket sertésvastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. A kolbászállványról két nap után visszük a szellős füstölőbe. Hat napon át, lassan füstöljük. Három hónap alatt érik a legfinomabbra.

A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már hideg idő. A húst ledaráljuk és a fent leírt fűszerekkel összegyúrjuk. Az elkészült keveréket sertésvastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. A kolbászállványról két nap után visszük a szellős füstölőbe. Hat napon át, lassan füstöljük. Három hónap alatt érik a legfinomabbra. Kolbász, ami összeköt Az eltelt esztendők alatt megfordult már a kolbászfesztiválon Faludy György költő, Farkasházy Tivadar humorista, Bajor Imre színművész, Pálffy István híradós, Váncsa István, illetve Janikovszky Éva írók és Sebeők János filozófus is. Töltöttek még kolbászt a Barátok Közt sztárjai, olimpiai- és világbajnok sportolók. Kovács „Kokó” István ökölvívó, Bessenyei Péter műrepülő, Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Pessuth Rita kick-box világbajnok, és Erdei Zsolt bokszoló is beszállt már a nemes versengésbe. A vízilabda-válogatott csapatát a töltésnél is Kemény Dénes szövetségi kapitány irányítja, Wichmann Tamás kenus világbajnok pedig már évek óta visszajár a fesztiválra. Kolbászfesztivál -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva