Utazás

2008.11.19. 06:57

A táj Van Gogh-ot is megihletné

Bár novemberben csak a legelvetemültebbek ülnek biciklire, Fertőd környékén azért még most is érdemes drótszamarat bérelni.

M. G.

A hideg szél ugyan a Kisalföld egyik őszi jellegzetessége, de napos időben a skanzen kis fehér házai között végigkerekezni vagy körbegurulni a fertődi Esterházy Kastély kertjében, felér egy lelki masszázzsal. A kastélyt ugyan ott jártunkkor – egy csütörtöki napon – zárva találtuk, de a kívülről körbe lehetett járni az épületet. Sajnos a mini versailles-i hangulatra egyelőre csak a látóhatárig nyúló fasor emlékeztet: a virágágyások helyét befüvesítették, a kerti szökőkút eltűnt, a belső kertet pedig kavicságy borítja. Mint később megtudtuk: a felújítás miatt, ami egyelőre leállt. Ezidáig csak a homlokzat kapta vissza eredeti színét, a hátsó traktus még mindig sárga színben ragyog az őszi napsütésben. (A melléképületekről már nem is beszélve: az ő sorsuk a csöndes enyészet.)

A környéken persze az egészségturizmus áll az első helyen: lépten-nyomon szépségklinikák, plasztikai sebészetek, fogászatok várják osztrák kuncsaftjaikat, szállodánkban is többször hallottunk német szót, mint magyart. Aki nem kizárólag szépülni akar, annak a kötelező körút mellett – Nagycenk, Fertőszéplak, Hegykő, Fertőrákos stb. – érdemes átruccannia Ausztriába is. Bécs ugyanis nincs egy órányi autóútra sem, s az Albertinában a régió legnagyobb Van Gogh-kiállítása látható.

Múzeumi séta Bécsben

A Van Gogh kiállítást érdemes bécsi túra végére, késő délutánra hagyni: délelőtt és kora délután a legnagyobb a sor. Addig zarándokoljunk el a Leopold Múzeumhoz: itt az Egon Schiele-életműkiállítás mellett megismerkedhetünk az 1900-as évek osztrák művészetével, amelyet olyan nevek fémjeleznek mint Gustav Klimt, Oscar Kokoschka, Koloman Moser vagy Josef Hoffmann. Mellette, a Kunsthalléban pedig az egyik leghíresebb amerikai festőnek, Edward Hopper-életműkiállítása látható. Belépő a Van Gogh-kiállításra: 9,50 Euró (kb. 2500 Ft.), a Leopold Múzeumba: 10 Euró (kb. 2680 Ft.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva