Utazás

2008.11.27. 18:46

Fesztivállal dübörögnek be a vadludak Tatára

A tatai Öreg-tóra minden évben vadludak tízezrei érkeznek az eurázsiai tundrák vidékéről, elsősorban Szibéria és Skandinávia területeiről.

D. T.

A vadludak, melyek téli vendégként töltik nálunk a hideg téli napokat, több ezer kilométer megtételét követően érkeznek a tóra, mely pihenő- és éjszakázó helyként szolgál a számukra. Tiszteletükre nyolc éve minden év novemberének utolsó hétvégéjén a városban megrendezéik a Tatai Vadlúd Sokadalmat. A természetvédelmi fesztivál, a madárvonulás páratlan élményével ajándékoz meg minden érdeklődőt.

Az első vadlúd csapatok a tó lehalászását követően október végén érkeznek. Ha nem esik le tartósan nagy mennyiségű hó, ami megakadályozná a táplálkozásukat, és nem fagy be a tó vize, egész télen itt is maradnak, és csak tavasszal, február végén indulnak vissza a költőhelyükre. A több tízezer madár reggelenként szinte egyszerre hagyja el a tatai Öreg-tó vízét és repül ki a környező táplálkozó területekre – a ludaknál is így mondják – legelni. Aki nem látott még ilyen egyszerre feldübörgő madártömeget, el sem tudja képzelni a hatást.
 A madarak kisebb-nagyobb csapatai napközben is vissza-visszatérnek a tóra inni, majd újra kirepülnek. A reggelhez hasonló látványosságot szolgáltat az esti visszatérés, amikor az összes madár mintegy fél óra leforgása alatt érkezik vissza a tóra, szinte teljesen eltakarva a víztükröt.

Akik november utolsó hétvégéjén kilátogatnak a tatai Öreg-tó partjára, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehetnek tanúi: a VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom változatos programot kínál kicsiknek, nagyoknak, természetbarátoknak, a madarak iránt érdeklődőknek és profi madarászoknak egyaránt. Az országos madár-megfigyelési versennyel párhuzamosan mindenki számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. A gyűrűzési bemutató mindig különleges élmény.

Mivel idén ünnepli centenáriumát a magyar madárgyűrűzés, az elmúlt száz év legérdekesebb eseményeiről, eredményeiről is hallhatnak előadást mindazok, akik ezen a hétvégén kilátogatnak a vadlúdfesztiválra. A gyerekekre is gondoltak a szervezők: a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Természetes Életmód Alapítvány a Cincér játszóházba várja a legkisebbeket. Ezen kívül előadásokkal, kiadványokkal, természetvédelmi filmek vetítésével, természetvédelmi szaktanácsadással, helyi kézművesek és termelők adventi vásárával és számtalan színes programmal vár mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva