Utazás

2008.11.19. 05:59

Negyvenmilliárdot elnyaraltunk

Jócskán elmúlt a nyaralások ideje, helyette itt van a hosszú hétvégi pihenőké. Érdemes erre elkölteni a megmaradt üdülési csekkeket, mert az érvényességüket csak ráfizetéssel lehet meghosszabbítani.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai szerint csaknem tizenkétezer hazai szolgáltatónál lehet beváltani az utalványokat
[/caption]Idén megközelítőleg 39 milliárd forint értékben kerültek forgalomba üdülési csekkek, melyeket kétmillió munkavállaló igényelt. Ez annyit jelent, hogy majd minden háztartásban található egy családtag, akinek van üdülési csekkje. Az utalványokat a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) adatai szerint csaknem tizenkétezer szolgáltatónál lehet beváltani. A korábban engedélyezett, ám tavaly visszavont tankolási lehetőséget azonban továbbra sem tervezik visszaállítani.

„Várakozásaink szerint az idei majd 40 milliárdos forgalom jövőre 43 milliárd forintra növekedhet – nyilatkozta lapunknak Karácsony Mihály, az MNÜA kuratóriumi elnöke. – A következő évre a meglévő szolgálatási körökön felül nem tervezünk újabbakat, inkább a meglévőket szeretnénk népszerűsíteni. Külön hangsúlyt fektetünk majd azokra a területekre, melyek a statisztikák szerint nem voltak kellően kihasználva az elmúlt években. Ez a három terület a kultúrával, a szabadidősportokkal, valamint az egészségmegőrzéssel, a betegségmegelőzéssel kapcsolatos szolgáltatások.”

Ne hagyja, hogy lejárjon!

Lehetőség van az üdülési csekkek érvényességének hosszabbítására, de csak abban az esetben, ha ezt még a lejárat előtt megteszik. A bónokat személyesen vagy postani úton kell eljuttatni az alapítvány címére, vagy valamelyik ügyfélszolgálati irodájára. A csekkekért átvételi elismervényt és egy csekket adnak, amelyen az utalványok értékének tíz százalékát kell befizetni. Az új csekkek körülbelül egy hónap múlva készülnek el.

Arra a kérdésünkre, lehet-e bizonyos összeget a benzinköltségre fordítani jövőre, Karácsony Mihály elmondta: egyelőre nem tervezik ennek a lehetőségnek a visszaállítását. „A hazai szervezetek ellenségeskedve fogadták a tankolás finanszírozásának lehetőségét. Európában egyébként hazánkon kívül Svájcban és Franciaországban használják az üdülési csekket, mindkét országban lehet tankolni is vele.”

A fentieken túl érdeklődtünk arról, vajon a környező országok fővárosaiba, illetve azok kedvelt úti céljaihoz lesz-e lehetőség a határ utáni vonat- és buszjegyek megváltására. „Ezt a felhasználási módot biztosan nem vesszük fel a már meglévők közé – mondta Karácsony Mihály. – Hiszen az üdülési csekk adó és járulékkedmezménnyel jár a munkáltatók számára, senkinek nem érdeke, hogy az így megtakarított összeg valamely szomszédos országban csapódjon le. Az utalvány ahhoz kell, hogy az utazók a hazai tájakat, nevezetességeket ismerjék meg.” Ugyanakkor jó hír, hogy a csekk jövőre sem lesz adóköteles, azaz a teljes igényelt összeget megkapják a felhasználók.

Ha lehetősége lenne rá, használná tankolásra üdülési csekkjeit?

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Fóris Erzsébet
[/caption]„Eddig nem használtam üdülési csekket, mert minden adómentes juttatásomat a nyugdíjpénztáramba vagy étkezési utalványban kértem. De ha kérnék a csekkekből, logikusnak tűnne a tankolásra is fordítanom az utazásra költött összegből.”

 

 

[caption id="" align="alignright" width="110"] Eisenbacher Henrietta
[/caption]„A férjem és én is mindketten igénylünk üdülési csekket. Nemcsak a családi nyaralásainkra fordítunk belőle, hanem állatkertbe, cirkuszi előadásokra is megyünk a gyerekekkel. Minden elköltjük, ezért nem tankolnánk belőle.”

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Susztár Csaba
[/caption]„Édesanyám igényli nálunk a családban a csekkeket, abból megyünk közösen nyaralni. Bár jelenleg nincsen családi autónk, mégis hasznosnak tartanám, ha bizonyos hányadát tankolásra lehetne fordítani az igényelt összegnek.”

 

 

 

Szállodák:
A legnépszerűbb felhasználási mód a szállodai és a panziós szállások kifizetése üdülési csekkel. Ezek idén a költségek több mint a felét, 54,5 százalékot tettek ki.

Egyéb szállások:
Az ifjúsági szállások, a falusi turizmus, a turistaszállók, a kempingek, az üdülőházak és fizetővendélóglátók, valamint az utazási irodák ajánlatai összesen 21,3 százalékát tették ki a költségeknek.

Közlekedés:
A vonat, a hajó, illetve a buszjegyekre, valamint a korábbi évből megmaradt, de még felhasználható tankolásra fordított pénzek a költségek 7,5 százalékát teszik ki. Jövőre már az idén alig egy százalékos tankolás nem lesz benne.

Egészségmegőrzés:
A második legkedveltebb felhasználási mód a különböző fürdő- és gyógykezelések lehetősége,  valamint a sporttevékenységekkel kapcsolatos szolgáltatások köre. Mindezek idén 9,5 százalékot tettek ki.

Kultúra:
Jövőre a várakozások szerint több figyelmet kapnak a kultúrális és szórakoztató programok, melyek idén mindössze az összköltségek 3,5 százalékát tudták meghódítani – a fesztiváljegyekkel együtt.

Éttermek:
Nincs nagy keletje annak, hogy a legtöbbször családi nyaralásra félretett pénzeket éttermekben költsék el az emberek. A szállásfoglalás nélküli étkezésekre szintén csak 3,8 százalékot költöttek idén.

A bőség zavara

Üdülési csekkel fizethető belföldi szállás és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás a szerződéssel rendelkező szállásadóknál. Ilyen a szállásadó által nyújtott étkezőhelyi-, fürdő-, gyógyászati-, rekreációs-, szabadidősport-, wellness szolgáltatás. A csekk elkölthető a szerződött utazási irodák belföldi turisztikai programjaira, távolsági busz- és vonat menetjegyre, valamint a belföldi hajózási vállalatok útjaira. Kevésbé népszerű, pedig a felhasználási körbe tartoznak az egészségmegőrző, betegségmegelőző programok, a hozzájuk tartozó fizikai és szellemi rekreációs szolgáltatásokkal. A csekkfüzet belépő az egyes sportszövetségek, szabadidőklubok programjaira, s vásárolható belőle jegy a fiatalok között népszerű fesztiválokra, színházi előadásokra, múzeumokba és más kulturális rendezvényekre. A papír beváltható állat és növénykertekben, elfogadják horgászengedély kiváltásakor, és fizetőeszköz lehet számos gyógyfürdőben, uszodában. Szívesen látják a Hungaroringen, a Hungexpon, egyes szabadidős cikk kölcsönzőkben, éttermekben, valamint utazási biztosítás megkötésekor is a csekkfüzettel érkezőket.

Wlcsek Anna A bőség zavara Üdülési csekkel fizethető belföldi szállás és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás a szerződéssel rendelkező szállásadóknál. Ilyen a szállásadó által nyújtott étkezőhelyi-, fürdő-, gyógyászati-, rekreációs-, szabadidősport-, wellness szolgáltatás. A csekk elkölthető a szerződött utazási irodák belföldi turisztikai programjaira, távolsági busz- és vonat menetjegyre, valamint a belföldi hajózási vállalatok útjaira. Kevésbé népszerű, pedig a felhasználási körbe tartoznak az egészségmegőrző, betegségmegelőző programok, a hozzájuk tartozó fizikai és szellemi rekreációs szolgáltatásokkal. A csekkfüzet belépő az egyes sportszövetségek, szabadidőklubok programjaira, s vásárolható belőle jegy a fiatalok között népszerű fesztiválokra, színházi előadásokra, múzeumokba és más kulturális rendezvényekre. A papír beváltható állat és növénykertekben, elfogadják horgászengedély kiváltásakor, és fizetőeszköz lehet számos gyógyfürdőben, uszodában. Szívesen látják a Hungaroringen, a Hungexpon, egyes szabadidős cikk kölcsönzőkben, éttermekben, valamint utazási biztosítás megkötésekor is a csekkfüzettel érkezőket. Ne hagyja, hogy lejárjon! Lehetőség van az üdülési csekkek érvényességének hosszabbítására, de csak abban az esetben, ha ezt még a lejárat előtt megteszik. A bónokat személyesen vagy postani úton kell eljuttatni az alapítvány címére, vagy valamelyik ügyfélszolgálati irodájára. A csekkekért átvételi elismervényt és egy csekket adnak, amelyen az utalványok értékének tíz százalékát kell befizetni. Az új csekkek körülbelül egy hónap múlva készülnek el.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai szerint csaknem tizenkétezer hazai szolgáltatónál lehet beváltani az utalványokat Susztár Csaba Fóris Erzsébet Eisenbacher Henrietta Üdülési csekk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva