Utazás

2008.11.12. 06:15

Síparadicsomokban nincs hiány

Svájc nem csak az óragyártás terén nyújt kiemelkedő minőséget a világnak, hanem sok más tekintetben is. Itt vannak például a sípályáik, melyek kétségtelenül a legjobbak Európában.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A Jura régióban található Vallée Joux, a kontinens egyik legnagyobb síparadicsomával, s nem kevés gasztronómiai örömmel
[/caption]Svájcról sok minden jut eszébe az embereknek, melyek többnyire összefüggésbe hozhatók a luxussal, a drágasággal, és úgy általában a pénzzel, a síelésről azonban már jóval kevesebb szó esik. Pedig az ország szerencsés lakói Európa talán legszebb és legszínvonalasabb sípályáival büszkélkedhetnek. Az országot az autón kívül ma már fapados repülőjárattal is meg lehet közelíteni, ami lényegesen lerövidíti a menetidőt. Genf repülővel mindössze két óra alatt elérhető. A metropolisz minden harmadik lakosa külföldi, ennél fogva az is jól elbondogul a kommunikációval, aki nem beszél jól franciául, de az angolt vagy a németet ismeri. A városba érkezvén mindenképpen érdemes megnézni a Genfi-tavat, és a Jet d''Eau-t, a 140 méter magasba robbanó látványos szökőkutat. Genf számos nemzetközi szervezet központjaként ismert. Itt van a az ENSZ európai központja, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhod központja, de még a WHO, az Egészségügyi Világszervezet székháza is.

Hosszabb tartózkodáskor érdemes elsétálni a Szent Pierre katedrálishoz, amely az óváros közepén emelkedik ki az épületek közül. Az oldalkápolnából szép rálátás nyílik a hegyekkel körülölelt csodálatos tájra, az oldalhajóban pedig Kálvin János prédikátor széke látható a 16. századból. Aki csak rövidebb ideig tartózkodik a városban, de mégis szeretne betérni egy-két múzeumba, annak érdemes meglátogatnia Jean-Jacques Rousseau szülőházát és a Petit Palaist, a modern képzőművészeti múzeumot.

Táblázat:

Középdrága európai árak

Retúr repülőjegy 5850 Ft-tól

Vonatjegy 30 km-re 2265 Ft

Szállás Leysinben*** 12000 Ft/fő/ éj

Szállás ifjúsági szállóban ** kb. 9000 Ft/fő/éj

Ebéd palacsintázóban 2500 Ft-tól

Hamburger, szendvics 1240 Ft-tól

(1 svájci frank 177 Forintos árfolyamon)

Aki kipróbálná a világhíres svájci sípályákat, Genfből már nem kell sokat utaznia. Innen egy-két órás vonat-, illetve autóúttal rengeteg síparadicsom megközelíthető. A reptértől mindössze másfél órányira található Leysin, amely egyébként közvetlen vasútösszeköttetésben is van Genffel. Itt 30 lift szállítja a síelőket 100 kilométernyi sípályához, legyőzve közel egy kilométer szintkülönbséget. A komplexum igazi különlegessége az a szánkópálya (a neve Tobogganing Park), ahol meredek hófalak között óriási kerékgumi belsőkön lehet lesiklani. A pályán ráadásul több helyen egy-egy öt méter magas kifutót is építettek, ahonnan szinte kirepülnek azok, akik vállalkoznak a csúszásra.

A Genfi-tó környéki régió egyik legkedveltebb célpontja a Villars-Gyron síterep, amelyet a Svájci Turisztikai Szövetség 1998-ban hivatalosan Családi paradicsommá minősített. A 120 kilométernyi sípálya 1300 és 2971 méter magasságban helyezkedik el, és mindössze kétórányi vonatútra van a reptértől. (Budapesttől 1230 kilométer a távolság.) A családi paradicsom ez esetben azt jelenti, hogy az éttermekben gyermekmenü, a szállodákban bébiszitterek, a könyvtárakban pedig rengeteg mesekönyv van az apróságok szórakoztatására. Villars éjszakai élete is igen pezsgő, emiatt a környék a fiatalok között is igen kedvelt. A Jura régióban található Vallée Joux, a kontinens egyik legnagyobb síparadicsomával. A 300 kilométer síelésre alkalmas út mellett a környék érdekessége, hogy a völgyben található a híres svájci óragyártás bölcsője is.

Retúr repülőjegy 5850 Ft-tól

Vonatjegy 30 km-re 2265 Ft

Szállás Leysinben*** 12000 Ft/fő/ éj

Szállás ifjúsági szállóban ** kb. 9000 Ft/fő/éj

Ebéd palacsintázóban 2500 Ft-tól

Hamburger, szendvics 1240 Ft-tól

(1 svájci frank 177 Forintos árfolyamon) A Jura régióban található Vallée Joux, a kontinens egyik legnagyobb síparadicsomával, s nem kevés gasztronómiai örömmel Genf -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva