Utazás

2008.11.04. 17:27

Szent Márton napján az újbort is ünneplik

Márton napja a népi hagyományok szerint a gazdasági év zárónapja és egyben a negyven napos böjt kezdete.

W. A.

A bortermelő vidékeken e napon kóstolták meg először az újbort, s a Márton-napi libasült mellcsontjából jövendölték meg a téli időjárást is. Amikor a liba csontja fehérré sült, akkor havas, kemény tél következik, amikor pedig vöröses színű, az enyhe, latyakos karácsonyt jelez.

Márton napja ugyan csak jövő kedden lesz, de az országban több helyen is rendeznek Márton-napi fesztivált a hétvégén. A két legnagyobb esemény Szentendrén és Noszvajon várható. A heves megyei Noszvajon szombaton a Gazdaházban lúdgége tésztát és kemencében sült süteményeket készítenek, míg a Magtár Fogadóban ludaskása- és újborkóstolót tartanak.

A szentendrei Skanzenben immár 6. éve rendezik meg a  Szent Márton Újborfesztivál és Libatort. A szombattól vasárnapig tartó eseményen az érdeklődők számos házilag készült finomságot megkóstolhatnak a libasülttől a szilvalekvárig. A gyerekeknek Ludas Matyi történetét adják elő, de készíthetnek maguknak krumplipuskát, tollsípot és mézeskalácsot is. Az újbor mellett forralt borral és bordal-versennyel gondoskodnak a jó hangulatról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva