Utazás

2008.12.10. 19:11

Megkövezték a sátánt Mekkában

Utolsó napjához érkezett szerdán az idei nagy mekkai zarándoklat, a haddzs. A mintegy két és fél millió, köztük 1,7 millió külföldről érkezett muzulmán hívő a nagymecsetbeli szertartások után újra „megkövezte” a sátánt jelképező falakat.

BAMA

A sátán megkövezése során minden zarándoknak 21 kaviccsal kell megdobálnia az ördögöt szimbolizáló három sztélé mindegyikét. Az elmúlt években e sztéléket 25 méter magas betonépítményekké alakították át.A rítusra a Mína völgyében került sor, ahol 2006-ban 364 embert tapostak halálra a zarándokok, amikor a tolongásban pánik tört ki közöttük. A zarándokokat befogadó terek bővítésének, egy háromszintes híd megépítésének, valamint a biztonsági előírások szigorításának köszönhetően idén eddig komolyabb incidensre nem került sor a szombat óta tartó haddzson.

A sátán megkövezése előtt a szerda déli órákban a zsúfolásig megtelt mekkai nagymecsetben, az iszlám legfőbb szentélyében a zarándokok hétszer körbejárták a Kába-köve, imádkozva és a Koránt olvasva. A szertartáshoz tartozik a Szafa és Marva dombok közötti járás, amellyel felidézik Ábrahám – a Koránban Ibrahím – feleségének, Hágárnak vízkeresését a sivatagban, gyermekük, Iszmáel számára. A hagyomány szerint, amikor Hágár hetedszer tette meg az utat a két domb között, csodaforrás fakadt Iszmáel lába alatt.

Hétfő hajnalban a zarándokok jelképesen állatokat, elsősorban birkákat áldoztak fel Ábrahám emlékére, akinek isteni parancsra meg kellett volna ölnie egyetlen fiát. Ez az íd al-adha ünnep kezdete. A zarándokok többsége nem hajtotta végre a valóságban az állatáldozatot, hanem bónuszokat vásároltak a szaúdi hatóságoktól, amelyek a levágott állatokat hűtőládákban segélyként küldik el a szegény iszlám országokba.

A sátán megkövezése után a hívek a mekkai nagymecsethez vonulnak, a Kába kő körüli búcsúkörre. Ez a kocka alakú építmény őrzi a Fekete Követ, a muzulmánok szent ereklyéjét. Az utolsó imádságokban a hívők azt kérik Istentől, hogy fogadja el a zarándoklatukat, amelynek teljesítése minden egészséges muzulmánnak kötelessége életében egyszer az iszlám egyik alappillére szerint. A szaúd-arábiai Mekka városa a haddzs utolsó napján megtelt árusokkal is, hogy a zarándokok ajándékokat vihessenek szeretteiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva