Utazás

2009.01.27. 15:43

Bukósisak síeléshez – melyik a jó választás?

Nem a külcsín, hanem a belső felépítés és a tartás a fontos. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak.

Wlcsek

Az éles kanyarokra képes carvinglécek és a nyaktörő mutatványokhoz is használt snowboardok elterjedése miatt egyre nagyobb szükség van a sípályákon a védőfelszerelésekre. Használatuk fontosságáról mégis csak a balesetek után esik több szó. A kisebb és modernebb lécekkel ugyanis sokkal vadabbul száguldoznak még a kezdők is, ezért az esések és ütközések is nagyobb becsapódással járnak.

A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak. Kis termetük miatt a felnőttek könnyen elsodorják őket, ezért az ő esetükben még fontosabb a megfelelő védőruházat biztosítása. Egy esetleges esésnél a fej gyakran nemcsak a hóba csapódik nagy sebességgel, hanem a fákba, jégtömbökbe, kövekbe vagy akár a többi sportoló sífelszerelésébe. Ezektől az időnként életveszélyes ütésektől véd a bukósisak, amelyet viszont kevesen viselnek. Sokan ráadásul inkább a színe és a mintázata alapján választanak sisakot a megfelelő tartás, illetve belső kiképzés helyett.

A jó bukó nem lötyög a fejen, nem szorít, mégis biztonságosan illeszkedik a koponyára. A szükséges méret meghatározásához mérőszalag kell. A szemöldök és a fül fölött a fej körfogata adja a megfelelő méretszámot gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Választáskor próbáljanak fel többféle fazont, hiszen a belső kialakítás eltérő lehet. Akkor se vegyen egy-két számmal nagyobb fejfedőt a szülő, ha ezzel megúszhatná a következő évi újabb kiadást. Ha a sisak lötyög a gyerek fején, nem védi a koponyáját, ezért az egész az értelmét veszti.

Aki nem szánna több ezer forintot a felszerelésre, az inkább béreljen megfelelő méretűt. A külföldi síközpontokban szinte mindenhol, de némely hazai pálya mellett is van lehetőség egy-két napos bukósisak bérlésre. Új bukósisakokat négy–ötezer forinttól lehet kapni, de kinőtt gyerekméretek (használtan) legtöbbször egy–két ezer forintért is találhatók.

Thüringiában kötelező

Már az idei szezonban életbe lép Thüringiában az az új rendelet, miszerint 15 éven aluli gyermekek részére minden sípályán kötelező a bukósisak viselete. A március 20-tól érvényes szabályozásra a tartományi miniszterelnök néhány héttel ezelőtti balesete adta a legfőbb indokot, amelyben egy síző életét vesztette. Büntetést egyelőre nem szabnak ki a szabályszegőkre, de ha egy gyermeket baleset ér, a szülők felelősségre vonásra számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva