Utazás

2009.01.14. 06:25

Kétezer év után gladiátorok harcolnak a Colosseumban

Ismét gladiátorok küzdelmének zajától lehet hangos a leghíresebb római amfiteátrum, a Colosseum – jelentette be a római városi tanács régészeti ügyekért felelős vezetője, Umberto Broccoli.

D. T.

Az ötlet, hogy a római birodalom küzdőinek korhű ruháiba öltöztetett harcművészek szórakoztassák a leghíresebb római amfiteátrum látogatóit, onnan ered, hogy az itáliai idegenforgalomban az idei esztendő a „látvány, hangok és az illatok éve” lesz. „A történelmi helyszíneket és műemlékeket a szentéllyé avatás helyett inkább élettel kell megtölteni – jelentette ki Broccoli. A tervek szerint a modern gladiátorok komolyan megkoreografált összecsapásokban vesznek majd részt, eredeti kosztümöket és harci felszereléseket viselve. A küzdelmet ókori latin szerzők műveiből válogatott felolvasások kísérik majd.

A javaslatot máris többen ellenzik. Giulia Rodano, Lazio kulturális tanácsosa szerint lennének megfelelőbb eszközök is a gladiátorok tragikus korának megidézésére. Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy nem a hollywoodi hősökről van szó, hanem rabszolgákról, akik „a rómaiak szórakoztatására mentek meghalni”. A város vezetése azonban Broccolinak ad igazat, mondván: ezek a küzdelmek sokkal méltóbbak a Colosseumhoz, mint a popkoncertek, amelyek hanghullámai ráadásul az építményt is tönkreteszik.

D. T. Colosseum -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva