Utazás

2009.01.04. 15:00

Nem nagyon megyünk külföldre: az utazáson is spórolunk

A pénzügyi válság és az azt követő gazdasági megszorítások miatt csupán a háztartások 41 százaléka tervez 2009-ben nyaralást, s közülük is a többség belföldön tervezi a pihenését – derült ki az Ecostat legfrissebb felméréséből. Belyó Pál, az intézet vezetője elmondta: egyes turisztikai felmérések becslései szerint idén 4-5 százalékos keresletcsökkenés várható az ágazatban.

Europress

Azok, akik 2009-ben sem mondanak le az utazással kombinált pihenésről, 70 százalékban Magyarországon tervezik a nyaralásukat. A belföldi utak várható hossza 7,11 nap, ez gyakorlatilag stagnálás a korábbi időszakokhoz képest. A felmérés szerint csökkent azok száma, akik külföldi utazást terveznek, de várhatóan kevesebb külföldi turista is érkezik Magyarországra, mint a korábbi években.

Valószínűleg a nyaralásra tervezett költés is csökken. A közelmúltban publikált tanulmány szerint a pénzügyi világválság és az azt követő gazdasági megszorító intézkedések hatására 2008 végén már csak 123 ezer forintot terveztek költeni a családok átlagosan. Csak összehasonlításképp: 2007 végén ugyanez az összeg még 136 ezer forint volt, 2008 első felében pedig 162 500 forint.

Repülőgép helyett vonat és autó

Megváltoztatja az emberek utazási szokásait a válság, illetve az üzemanyagok árának várható változása – derül ki az ITB World Travel Trends elemzéséből. A szakértők szerint 2009-ben a turisták repülés helyett inkább az autót, illetve a vonatos utazásokat részesítik majd előnyben. A változásnak már vannak is jelei: a turisták harmada autóval kel útra.

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a szállodaiparban sem rózsás a helyzet, a hotelek várakozásai azt tükrözik, hogy a gazdaság egészének helyzete, ezen belül is a turisztikai ágazat és saját vállalkozásuk üzleti lehetőségei a következő hat hónapban jelentős mértékben csökkennek. A szállodaipari vállalatok a létszámbővítésnél nagyobb arányú munkaerő-elbocsátást terveznek. Hasonló a helyzet a vendéglátó-ipari vállalkozások körében, ahol új munkaerő alkalmazását mindössze a 7,7 százalékuk tervez – viszont ugyanekkora mértékben várhatók elbocsátások.

A szakemberek szerint a távoli országokból érkező vendégek számának várható csökkenését a közeli országokból történő beutazások és a belföldi turizmus élénkítésével lehetne ellensúlyozni. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: a programkínálat szélesítésével törekednek arra, hogy az európai tendenciával szemben Magyarországon ne csökkenjen a vendégéjszakák száma. A nyugat-dunántúli régió helyzetéről Tama István regionális igazgató kijelentette: a külföldiek számára még mindig  a gyógyturizmus a legvonzóbb terület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva