Utazás

2009.01.06. 16:55

Prágába már nem csak szomjasan jó érkezni

Csehország fővárosában újjáéledtek azok a tradicionális gasztronómiai különlegességek, melyek az egykori Prágát igazi „ínyencfalattá” tették.

BAMA

Maguk a csehek is nagy lelkesedéssel fedezik fel ismét a kissé feledésbe merült hajdani specialitásaikat. Az egyik legnagyobb kedvenc a „karamelovy pohár”, azaz a karamellkehely, melyet a Mysak cukrászdában készítenek. A 35 százalékban karamellizált tejszínhabból kevert vaníliafagylaltos nyalánkságot még pirított mandulával is díszítik. A hagyományos karamellkehely receptje még az 1800-as évek végéből származik, s most ismét a békebeli receptúra szerint készülnek az édességek.

Nem csak a prágaiak, de a turisták körében is nagy népszerűségnek örvendenek az apró vajaskenyérszeletek, melyeket többnyire majonézes burgonyasalátával, pástétomokkat, különleges felvágottakkal pakolnak meg a Paukert csemegében. Az egykori csemegeüzlet fénye az államosítás után megkopott. Most a teljes felújítás után az alapító unokájának köszönhetően a csemegeüzlet és a szendvicsek is újból visszatértek. Mostantól tehát Prágában a gyönyörű belvárosi séták közben, az esti sörház-látogatások előtt érdemes ezeket a régi-új finomságokat is felfedezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva