2009.01.06. 16:55
Prágába már nem csak szomjasan jó érkezni
Csehország fővárosában újjáéledtek azok a tradicionális gasztronómiai különlegességek, melyek az egykori Prágát igazi „ínyencfalattá” tették.
Maguk a csehek is nagy lelkesedéssel fedezik fel ismét a kissé feledésbe merült hajdani specialitásaikat. Az egyik legnagyobb kedvenc a „karamelovy pohár”, azaz a karamellkehely, melyet a Mysak cukrászdában készítenek. A 35 százalékban karamellizált tejszínhabból kevert vaníliafagylaltos nyalánkságot még pirított mandulával is díszítik. A hagyományos karamellkehely receptje még az 1800-as évek végéből származik, s most ismét a békebeli receptúra szerint készülnek az édességek.
Nem csak a prágaiak, de a turisták körében is nagy népszerűségnek örvendenek az apró vajaskenyérszeletek, melyeket többnyire majonézes burgonyasalátával, pástétomokkat, különleges felvágottakkal pakolnak meg a Paukert csemegében. Az egykori csemegeüzlet fénye az államosítás után megkopott. Most a teljes felújítás után az alapító unokájának köszönhetően a csemegeüzlet és a szendvicsek is újból visszatértek. Mostantól tehát Prágában a gyönyörű belvárosi séták közben, az esti sörház-látogatások előtt érdemes ezeket a régi-új finomságokat is felfedezni.