Utazás

2009.01.27. 15:40

Síelés Székelyföld legszebb hegyein

A hétvégén tíz centiméter friss hó hullott az egyébként is hóbiztos székelyföldi sípályákon a Madarasi-Hargitán. Öt kilométernyi pálya és csodás vidék várja az utazókat.

Árvay N. Tivadar – Varga Brigitta

Mind többen indulnak Erdélybe Magyarországról is, ha síelni akarnak. A romániai síterepek egyre népszerűbbek, s a szolgáltatások színvonala is látványosan javult az elmúlt években. Különösen népszerű Székelyföld legmagasabban fekvő sícentruma a Madarasi-Hargitán, ahol ráadásul az elmúlt napokban friss hó is esett. Az 1500 és 1800 méter közötti terep csaknem öt kilométernyi pályáján decembertől áprilisig tart a szezon, bár kedvező időben május közepéig nyitva tartják a pályákat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A hétvégén tíz centiméter friss hó hullott az egyébként is hóbiztos székelyföldi sípályákon
[/caption]

A népszerű erdélyi sí- és kirándulóközpont Székelyudvarhelytől alig fél órányi autóútra található. A sípályákat hótaposógép segítségével karbantartják, és a területen folyamatos a hegyimentő-szolgálat működése is. A tanulópályák mellett másfél kilométer hosszú a kék és ugyanennyi a piros pályák hossza. A nehezebb fekete terep 600 méteres, de az extrém sportok kedvelőinek kialakítottak egy 700 méteres pályát is.

A Súgó-patak melletti pálya a legkedveltebb, hiszen nyugati fekvésének köszönhetően ezen a legtartósabb és legjobb a hó. A lesiklókat tányéros és csákányos felvonók szolgálják ki, a kezdőknek pedig két tanulólift áll rendelkezésükre. A pályák délelőtt kilenctől délután négy óráig üzemelnek, de hétvégente nyolcig van lehetőség esti síelésre.

Árak a síterepeken

Szállás: 4900 Ft/fő/2 éj (12 ágyas)

Szállás: 6000 Ft/fő/2 éj (2 ágyas)

Szállás: 8000 Ft/fő/2 éj (2 ágyas, félp.)

Menedékház: 1600–4000 Ft/fő/éj

Síbérlet: kb. 1500 Ft/nap

Síoktatás: 2200–2500 Ft/napPersze a Hargitán azok is remekül szórakozhatnak, akik nem akarnak reggeltől estig a sílécen egyensúlyozni. A hegycsúcsra feljutó kirándulók elé gyönyörű panoráma tárul. A környező hegyek egy hatalmas, öt kilométer széles, de ma már alig kivehető kráter peremének foghíjas körvonalát jelzik. Közülük a legkisebb Oltárkő is közelíti az 1400 métert, a Rákosi-Hargita, a Madéfalvi-Hargita és a Csicsói-Hargita viszont 1700 méter fölé szökik.

A kirándulókat várják a környező hegyek. A szinte érintetlen természetben, 1650 méteres magasságban álló Madarasi Menedékháztól egy óra alatt lehet feljutni a csúcsra, ahol kis piramis jelzi a Hargita legmagasabb pontját (1801 méter). A hangulatos fogadóban étterem is működik, de csaknem hatvan vendég részére szállást is tudnak biztosítani. A személyzet a kirándulások szervezésében is segít. Innen indulnak az autós csillagtúrák (Székelyudvarhelyre, Farkaslakra, Csíkszeredára, Szovátára, a Gyilkostóhoz vagy a Békás-szoroshoz), illetve a gyalogos kirándulások (a Zetelaki víztározóhoz, Ivóra, a felfelé folyó patakhoz, a medvék birodalmába, Madarasi Hargitára, és Székelyvarságra, a Csurgókő vízeséshez).

A menedékház autóval is megközelíthető, de hólánc nélkül tilos nekivágni a hegyi útnak. A helybéliek egyébként segítenek azokon, akik gyalog indulnának a hegyre: traktorokkal szállítják a turistákat a Menedékházhoz a Hargita lábánál fekvő Ivó falutól.

Utazás Erdélybe: autó vagy busz

Az ártándi határátkelőtől nagyjából négy órás autóút Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc). A 350 kilométeres romániai szakasz főbb települései: Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely. Az utak minősége jó, az elmúlt években a legtöbb helyen szépen felújították az aszfaltot. A sebesség betartására érdemes ügyelni, mert sok több ponton működnek a hazaihoz hasonló automata traffipaxok.

Csoportos utazáshoz kényelmesebb az autóbusz. (Budapestről közvetlen buszjáratok indulnak Székelyudvarhelyre, a retúrjegy ára 16 ezer forint körül mozog személyenként. A végállomástól helyi transzferrel lehet eljutni a szállodákig, illetve a menedékházakhoz.

Ízek és programok

A székelyföld ízei legalább annyira híresek, mint a szép tájai. Kihagyhatatlan csemege az erdélyi tárkonyos csorbaleves, amelyet korpaciberével savanyítanak, majd paradicsomkarikákkal és zellerlevéllel dúsítanak. Kitűnő fogás a székely túrós puliszka, amelyet juhtúróval és tejföllel megrakva kínálnak, általában húsok köreteként. Tartalmas étel a kemencében sült ordas lepény, amelyet a csípős ízek kedvelőinek ajánlanak.

Februárban tréfás programok is várják a vendégeket. A hóhányó olimpia bolondos versenyszámai garantált szórakozást jelentenek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A vállalkozó szelleműek megmérkőzhetnek hófociban, hószobrászatban, hószumóban. A mulatság este a Menedékházban folytatódik.

Szállás: 6000 Ft/fő/2 éj (2 ágyas)

Szállás: 8000 Ft/fő/2 éj (2 ágyas, félp.)

Menedékház: 1600–4000 Ft/fő/éj

Síbérlet: kb. 1500 Ft/nap

Síoktatás: 2200–2500 Ft/nap Ízek és programok A székelyföld ízei legalább annyira híresek, mint a szép tájai. Kihagyhatatlan csemege az erdélyi tárkonyos csorbaleves, amelyet korpaciberével savanyítanak, majd paradicsomkarikákkal és zellerlevéllel dúsítanak. Kitűnő fogás a székely túrós puliszka, amelyet juhtúróval és tejföllel megrakva kínálnak, általában húsok köreteként. Tartalmas étel a kemencében sült ordas lepény, amelyet a csípős ízek kedvelőinek ajánlanak.

Februárban tréfás programok is várják a vendégeket. A hóhányó olimpia bolondos versenyszámai garantált szórakozást jelentenek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A vállalkozó szelleműek megmérkőzhetnek hófociban, hószobrászatban, hószumóban. A mulatság este a Menedékházban folytatódik. A hétvégén tíz centiméter friss hó hullott az egyébként is hóbiztos székelyföldi sípályákon A hétvégén tíz centiméter friss hó hullott az egyébként is hóbiztos székelyföldi sípályákon -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva