Utazás

2009.02.01. 10:00

Pórul járnak a last minute hívei

Az idegenforgalmi szakemberek képzésében egyelőre még nem szerepel tananyagként a jövendőmondás, de állítólag igény már volna rá.

D. T.

A szabadidős turizmus alakulása ugyanis még soha nem volt annyira kiszámíthatatlan, mint mostanság. Az utazási irodák legfeljebb egy-két hónapra előre tudnak tervezni: a gazdasági válság várható hatásait, mint például a forint árfolyamának alakulását az euróval szemben egyszerűen lehetetlen kiszámítani. Ez persze az üzleti élet többi területén is így van, ám az utaztatóknak most kell dönteniük, hogy mivel állnak elő a nyári szezonra. A charterjáratok helyeit és a szállodai szobákat muszáj lefoglalni, ám az irodák érthetően óvatosak. Egyes hírek szerint idén a charterjáratok száma alig a fele lesz a tavalyi mennyiségnek, s a szállodai férőhelyekből is sokkal kevesebbet kötnek le.

Mindez az utazni vágyók szempontjából azzal a következménnyel jár, hogy idén vélhetően egyáltalán nem lesznek last minute típusú kedvezmények. Ez pedig azt vetíti előre, hogy felborulnak a hosszú évek óta kialakult magyar utazási szokások. Eddig azt volt a jellemző, hogy a foglalási időszak „kettészakadt”: azok, akiknek nem volt mindegy, hogy mikor és hol nyaralnak, általában a február közepétől március közepéig tartó időszakban bebiztosították a helyüket. Ezt követően május végéig szinte a légy zümmögését is hallani lehetett az utazási irodákban, majd a nyár beköszöntével jelentkeztek azok az érdeklődők, akik megszokták, hogy kínálati piac van, vagyis érdemes az utolsó pillanatra halasztani a döntést. „Most az utóbbi táborba tartozók könnyen pórul járhatnak – mondta az egyik iroda vezetője. – Az utaztatók óvatos tervezései miatt csökken a túlkínálat, nem lesz sok üresen maradt hely, s ezzel az utolsó pillanatban beharangozott akciók is megszűnnek.”

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetne a katalógusokban meghirdetett listaárnál olcsóbban nyaralni, ám ehhez az eddigihez képest gyökeresen ellentétes szemléletre van szükség. Az irodák ugyanis ebben az évben az előfoglalásokat díjazzák. Az, aki korán, vagyis február végéig befizeti a nyári pihenését, akár 12-15 százalékos kedvezményt is kaphat. Az utolsó nagy esély erre a február 26. és március 1. között zajló Utazás 2009 Nemzetközi idegenforgalmi kiállításon mutatkozik. Ezt követően az irodák a jelek szerint „betonba öntik” az áraikat, s a last minute kedvezményekben bízóknak be kell érniük egy sajnálkozó kézmozdulattal.

Mégsem nyer a magyar turizmus a válságon

A hazánkba irányuló szabadidős turizmusban már most érezhető a válság hatása. Míg korábban sokan abban bíztak, hogy hazánk akár még nyerhet is azon, hogy a brit turisták közelebbi célpontokat keresnek, az angol font leértékelődése rövid idő alatt szertefoszlatta ezeket a várakozásokat. A hétvégi kiruccanók száma jelentősen csökkent, s a Malév sztrájkja, illetve a kormány által kilátásba helyezett áfaemelés is azt vetíti előre, hogy 2009 nagyon nehéz év lesz a magyar idegenforgalomban.

D. T. Mégsem nyer a magyar turizmus a válságon A hazánkba irányuló szabadidős turizmusban már most érezhető a válság hatása. Míg korábban sokan abban bíztak, hogy hazánk akár még nyerhet is azon, hogy a brit turisták közelebbi célpontokat keresnek, az angol font leértékelődése rövid idő alatt szertefoszlatta ezeket a várakozásokat. A hétvégi kiruccanók száma jelentősen csökkent, s a Malév sztrájkja, illetve a kormány által kilátásba helyezett áfaemelés is azt vetíti előre, hogy 2009 nagyon nehéz év lesz a magyar idegenforgalomban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva