Utazás

2009.02.15. 07:06

Spórolva nyaralhatunk külföldön

Hajózni muszáj – mondták régen a föníciaiak, s úgy tűnik, hasonló a helyzet napjainkban az utazással is. Hiába van válság, idegenforgalmi szakemberek egybehangzó véleménye szerint a nyaralás ma már sokak számára szinte életszükséglet. Ezért aztán nem az a kérdés, hogy idén üdülünk-e, hanem hogy mennyiből?

Dián Tamás

A legolcsóbb megoldás természetesen az, ha a magyar turista itthon marad. A hazai nyaralóhelyek árait nem befolyásolja a forint árfolyamának esetleges hullámvasutazása más valutákkal szemben, s az utazási költség sem terheli meg túlságosan a pénztárcát. A belföldi pihenés mellett szól az üdülési csekk népszerűsége is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen részesülnek ebből a juttatásból, tavaly már kétmillió ember fizetett így 40 milliárd forint értékben a különböző szolgáltatásokért.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ha valaki az apartman mellett dönt, akkor nem csak a szállásköltségen spórolhat, hanem az étkezéseken is.
[/caption]

Ennek ellenére persze biztos idén is sokan gondolják úgy, hogy a nyaralás csak valamelyik mediterrán tengerparton az igazi. Nekik idén valószínűleg a szokásosnál is többet kell számolniuk, hogy hol tudnak annyit faragni a költségeiken, amennyivel többe kerül idén a külföldi kiruccanás.

Az első megtakarítási lehetőséget az utazás módjának megváltoztatása kínálja. Repülőgép helyett érdemes autót vagy vonatot választani. Nagyon sokat lehet ezzel spórolni, mivel egyes kimutatások szerint a külföldi nyaralásokra fordított összegnek nagyjából a felét repülőjegyre, illetve az ehhez kapcsolódó pótdíjakra és illetékekre költjük. A lényegesen nagyobb mobilitás mellett az is nagy előnye az autós utazásnak, hogy több utas esetén az egy főre jutó költségek jelentősen csökkennek.

Sokat lehet faragni a nyaralási kiadásokon azzal is, hogy milyen szállástípust választunk. Idén valószínűleg rekordot dönt majd az apartmanok iránti kereslet, s ez nem is csoda. A gépkocsival 7 óra alatt elérhető észak-olaszországi Bibionéban például már éjszakánként 25 ezer forintért lehet kapni egy négyfős apartmant, vagyis egy ember alig több, mint 6 ezer forintért juthat szálláshoz az Adriai-tengernél. Ennyi pénzből ugyanott egy szállodában legfeljebb egy kiadós reggeli jön ki.

Apropó: reggeli. Ha valaki az apartman mellett dönt, akkor nem csak a szállásköltségen spórolhat, hanem az étkezéseken is. Mivel a legtöbb helyen van konyha, érdemes kihasználni az autó csomagterét. Az 8-10 órás utaknál még nyugodtan pakolható a hűtőtáskába nagyobb mennyiségű felvágott, illetve fagyasztott hús, de a hosszabb autózásnál is megtakaríthatjuk néhány ember múzeumi belépőjét a bepakolt tartós tejjel, illetve több karton ásványvízzel – ez utóbbi ugyanis a mediterrán országokban jelentősen drágább, mint nálunk.

Rossz hír viszont, hogy akik Horvátországba készülnek, azokra mindez nem vonatkozik, mivel déli szomszédaink szigorúan tiltják bármiféle élelmiszer bevitelét. A horvát Adrián inkább a kalandor szemlélettel lehet valamicskét spórolni: manapság ugyanis egyre inkább megéri a helyszínen lefoglalni az apartmant. Évről évre egyre többen kerekednek fel úgy, hogy nem tudják, hol hajtják majd álomra a fejüket, de a többség állítja: a közvetítők kiiktatása lényegesen olcsóbbá teszi a szállásárakat, s az így elkönyvelt nyereség kárpótol a bizonytalanságból eredő izgalmakért.

Az emberek fele változatlanul utazni akar

A magyar utazók 62,4 százalékát befolyásolja döntésében a gazdasági válság, amely miatt kevesebbet költenek utazásra 2009-ben – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. legfrissebb, 2008 decemberében készített kutatásának eredményeiből. Eszerint a megkérdezett háztartások 31,9 százalékát biztosan, 30,5 százalékát pedig valószínűleg befolyásolja a válság, amikor utazásaikról döntenek. A megkérdezettek 47,3 százaléka ugyanakkor úgy válaszolt, hogy nem befolyásolja utazási döntésében a válság, ők továbbra is megengedhetik maguknak a korábbi színvonalú és gyakoriságú utazásokat. Egy részük megpróbálja megkeresni a megszokott utazásokhoz szükséges összeget, mások pedig inkább költségeik visszafogásával teremtik elő a szükséges összeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva