Utazás

2009.02.07. 07:29

Több turista jön hazánkba, de kevesebb időre

Több külföldi turista jött hazánkba, de kevesebb időt töltöttek nálunk. Egy mondatban így foglalható össze a hazai turizmus múlt éve a pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves adatok alapján.

N. M.

Tavaly egészen pontosan egy, illetve két százalékkal volt magasabb Magyarországon a külföldi, illetve a belföldi vendégek száma az egy évvel korábbinál. A rövidebb tartózkodási idő miatt a vendégéjszakák száma azonban két, illetve egy százalékkal csökkent. Így 2008-ban 3,5 millió külföldi vendég 9,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Az öt legjelentősebb küldő ország közül négynél (Németország, Egyesült Államok, Ausztria, Olaszország) visszaesés volt tapasztalható a vendégforgalom tekintetében, Ausztria kivételével mindegyikben tíz százalék körüli volt a vendégéjszakák csökkenése.

A belföldiek száma tavaly 4,1 millió volt, ők összesen 9,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Tavaly a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján 35 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál a belföldi vendégek, ebből 21 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél. A turisztikai főidényben (július) a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2857 volt, ezen belül a 863 szálloda 50 ezer, az 1103 panzió pedig 15 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (turista- és ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) száma 891 volt. 

Bemutatták a kultúra magyar városait

Szombathely és Balatonfüred lett a Kultúra Magyar Városa a kulturális turizmus évében – tette közzé a Magyar Turizmus Zrt. A címmel azoknak a városoknak a helyi önkormányzatát ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. A kulturális turizmus évében a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt promóciós támogatást biztosít a nyertes települések számára az egész esztendőben.

N. M. Bemutatták a kultúra magyar városait Szombathely és Balatonfüred lett a Kultúra Magyar Városa a kulturális turizmus évében – tette közzé a Magyar Turizmus Zrt. A címmel azoknak a városoknak a helyi önkormányzatát ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. A kulturális turizmus évében a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt promóciós támogatást biztosít a nyertes települések számára az egész esztendőben.

Szálloda -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva