Hírek

2006.07.26. 17:16

Ferencváros: irány az NB II !

A Vác igen, a Fradi nem – így döntött szerdára virradóra az MLSZ titkoszatos fellebbviteli licencadó testülete. Először indul NB I a Ferencváros nélkül.

Raffai Ferenc

Gyirmót, Kaposvölgye vagy Baktalórántháza – ezek az ellenfelek várnak az egykor a Bajnokok Ligáját is megjárt Ferencváros labdarúgócsapatára. A Fradi nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. A zöld-fehérek jogorvoslatot keresnek, a szurkolók a vezetőségre dühösek.

A Vác igen, a Fradi nem – így döntött szerdára virradóra az MLSZ titkoszatos fellebbviteli licencadó testülete. Először indul NB I a Ferencváros nélkül. Már éjjel kitört a botrány az Üllői úton. A csapat várhatóan szétszéled, a vezetők bíróságon és az UEFA-nál keresnek megoldást.

Az licenchistória május 10-én indult, akkor az MLSZ égisze alá tartozó elsőfokú licencadó testület a Bp. Honvéd, az FTC, a REAC és a Sopron kérelmét elutasította. A fellebbezések után a következő körben május 31-én a fellebbviteli licencadó testület a REAC és a Sopron panaszát egyhangúlag elfogadta, a Honvédét és az FTC-ét viszont csak feltételekkel. A zöldeknek azt szabták, hogy az Üllői úti ingatlanpályázat alakulásáról illetve a klub pénzügyi, vagyoni helyzetéről folyamatosan beszámoljon be.

Július 15-én ugyanez a testület tanácskozásán az NB II-ből felkerült Vácnak nem adott licencet, mivel nem látta elégségesnek a költségvetését, az FTC-ét pedig visszavonta, mert nem teljesítette a kirótt feltételeket. (A grémium a tájékoztatást és a tartozások nemlétéről vagy átütemezéséről szóló papírok hiányát kifogásolta.) Elvileg ez másodfokú, azaz megfellebbezhetetlen döntés volt, ám a határozat mégis lehetőséget adott a kluboknak arra, hogy jogorvoslatot keressenek az MLSZ elnökségénél.

Július 17-én a fellebbviteli testület váratlanul annullálta két nappal korábbi verdiktjét, és mégis megadta a rajtengedélyt az FTC-nek és a Vácnak. Ez tette be a kaput Kisteleki István MLSZ-elnöknél: szétzavarta a bizottságot és újat jelöltetett ki. A legújabb testület pedig három napi vajúdás után hozta meg a végleges (?) döntést: a Vác NB I-es, az FTC NB II-es lesz. A felsőhézban a Vasas indulhat, bár tegnap a feljutó klub jelezte, egyelőre nincs juniorcsapata.

„A licencszabályzatban az szerepel, hogy május 31-ig meg kell hozni a másodfokú ítéleteket – közölte dr. Petró László, az FTC jogi képviselője. – Ez megtörtént, és a Ferencváros addig az időpontig rajtengedélyt kapott. Azt a döntést még akkor sem bírálhatta volna felül az MLSZ, ha az szabálytalan körülmények között született."

A jogász hozzátette, ráérnek a polgári bírósághoz fordulni, hiszen ez hosszadalmas jogi procedúra lesz. Viszont az UEFA-t már csütörtökön tájékoztatják a kialakult helyzetről, s remélik, hogy közbenjárásával az első osztályban futballozhat az FTC.

„Azt az egyet elmondhatjuk magunkról, hogy a pályán még mindig nem esett ki a Ferencváros – tolmácsolta a csapat hangulatát Lipcsei Péter csapatkapitány. – Mi mindent megtettünk, amit kértek tőlünk. De elegünk van abból, hogy most már három éve folyamatosan késnek a pénzek, már amikor megkapjuk, és közben sorra írjuk alá azt a papírt, hogy nem tartoznak nekünk. A mi szerződéseinkben konkrétan benne van, mit kell elérnünk. Úgy lenne igazságos, ha a vezetőknél is megnéznék, eleget tettek-e az elvárásoknak. Az ügynek vannak felelősei, őket az öltöző fölött egy emelettel kell keresni. Merész kijelentés, de ők azzal tennék a legjobbat a klubnak, ha szépen csendben kisétálnának, és átadnák a helyüket másoknak" – mondta. Lipcsei szerint a játékosoknak az NB II-re nincs szerződésük, így mindenki mehet, amerre lát.

Százhét éves története során először kényszerül a magyar másodosztályú bajnokságba a Ferencvárosi Torna Club futballcsapata. Nem a pályán mutatott gyenge produkció miatt esett ki, hanem a klub rendezetlen gazdasági háttere űzte el oda. De hogyan is jutott el idáig ez a patinás egylet?

Az egész az 1995/96-os Bajnokok Ligája-szerepléssel kezdődött. Első és ezidáig egyetlen magyar csapatként bejutott a sorozat csoportkörébe, ott egy győzelmet, két döntetlent és három vereséget ért el. Ezzel pedig akkor 508 millió forintot tettek a focisták az egyesületi kasszába. Ebből a pénzből pedig jó magyar szokás szerint mindenki részesedni akart. Megjelentek kétes hírű menedzserek, játékosügynökök és a hírhedt kettes szektor tagjai is. És ahelyett, hogy pénzügyileg megszilárdult volna az FTC, valósággal legatyásodott, fél év alatt csődközeli helyzetbe jutott.
Befektetőket kerestek a vezetők, jelentkezett az ENIC, az IMG és a titokzatos Dicobe cég is. Utóbbit nyilvánították befutónak, ám az a szerződéskötés előtt váratlanul visszalépett, mert nem volt elég pénze. Ezután az IMG köszönettel, de visszautasította a felkérést.

Más megoldást nem látva az „állambácsihoz” fordultak segítségért: 1998-ban leköszönt a Szívós István dirigálta egyesületi vezérkar, helyére pedig az agrárminisztérium két irányítója, Torgyán József és Szabadi Béla került. A kasszát az FVM-mel kapcsolatban álló, zömében állami tulajdonú vállalatokkal kötött „szponzori” megállapodásokkal átmenetileg rendbe tette. Ám, ahogy Torgyánék helyzete a nagypolitikában egyre bizonytalanabb lett, úgy az FTC-t újból fojtogatni kezdte az adósság.
2001-ben aztán kisgazda-vezér helyett az évek óta a labdarúgó szakosztály elnökeként tevékenykedő Furulyás Jánost választotta meg elnöknek az egyesületi tanács. Ő lázas befektető-keresésbe kezdett: a futball kft.-ért többen is versengtek, így a két angol vállalat, a WSS és az IMS, a Demján-Csányi-Muszbek üzletembertrió, illetve Várszegi Gábor Fotexe. A kft.-t végül utóbbi vette meg az addigi tulajdonos sportegyesülettől, 2.4 milliárd forintért. Ám ebből csak 1,8-at fizetett ki, mivel a Fradi-szurkolók idő előtt elüldözték.

Az 1,8 milliárdot szépen lassan felélte az FTC – ebből fizették az APEH-tartozásokat, a többi szakosztály kötelékében lévő sportolók, edzők bérét stb. –, és megint üres lett a pénztár. Furulyás a Celladam Rt.-t hozta megmentőnek a focicsapatnak és a szakosztályoknak, végül egyetlen forintot sem kapott a klub Kovács Ádámtól. Így aztán Furulyás újabb és újabb hiteleket kért és kapott az OTP Banktól, az FTC összadóssága jelenleg eléri az egymilliárd forintot. A kiutat az Üllői úti ingatlan értékesítése jelentené, a KVI-által meghirdetett pályázatra jelentkezett egyetlen jelölt, a spanyol HI Grupo cég szívesen áldozna a stadionra és a futballcsapatra is.


Telek András, az FTC egykori hátvédje:
„Nagyon elszomorít a kialakult helyzet. Az egyedüli megoldásnak egy új tulajdonost látok, aki pénzt tud fektetni a csapatba, mert a szponzorok nem tudják eltartani azt. Utoljára Várszegi Gárbor vezetése alatt voltak rendben a dolgok. Felelőst találni az eset kapcsán nehéz, nem is lehet igazán."
Hrutka János, volt válogatott labdarúgó:
„Mérhetetlenül feháborít a döntés. Nem vagyok elfogulatlan persze, de nem lenne szabad a Fradival példát statuálni. Ha azt vesszük alapul, hogy az NB I-es csapatok közül hánynak vannak anyagi gondjai, akkor a mezőny háromnegyedének nem lenne meg az indulási joga. Ezzel a döntéssel sok pénztől fog elesni a magyar foci."
Albert Flórián, a klub egykori Aranylabdás legendája:
„Rendkívül csalódott vagyok, hiszen nagyon bíztam abban, hogy elindulhat az élvonalban a csapat, a mi csapatunk. A történtek után egy olyan gárda indult volna a bajnokságban, amely a komoly célokért is harcba szálhatott volna. Ez a döntés a sport minden tisztességével, íratlan szabályával összeférhetetlen."

A legfontosabb feltételek

A hivatalos több oldalas UEFA klublicenc-szabályzat többek között az alábbi kritériumokat támasztja a klubok felé.
- A klub minden játékosa szerepeljen az MLSZ nyilvántartásában, és hivatásos játékos esetében írásos munkaszerződése vagy egyéni vállalkozói szerződése legyen a klubbal.
- A licencadó megkapjon minden szükséges információt és/vagy dokumentumot, amelyek kapcsolatosak a licenckötelezettségek teljesítése, így a sportbeli, infrastrukturális, személyi és adminisztratív, jogi és pénzügyi kritériumok teljesítése vonatkozásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva