Egészség

2008.11.16. 10:36

Tudatosan kell fogyókúrázni

Magyarországon a felnőtt lakosság negyven százaléka túlsúlyos. Mindez nemcsak esztétikai probléma, hanem betegség is. Az elhízáshoz előbb-utóbb csatlakozik három nagy rizikófaktor: a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és az emelkedett vércukor szint.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Csak 12 százalék azoknak az aránya, akik orvoshoz vagy dietetikushoz fordulnak segítségért - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]Az elhízásról nap mint nap olvashatunk valahol. Újságcikkek és számtalan könyv foglalkozik a témával, de néha kellő szakértelem nélkül. „A szerzők jó része nem orvos vagy dietetikus” – mondja Pados Gyula. Pedig az elhízás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is népbetegség, ezért bizonyos orvos-szakmai táplálkozástudományi felkészültség is szükséges a szakszerű tanácsok megfogalmazásához – hangsúlyozza a budapesti Szent Imre Kórház Lipid részlegének főorvosa.

„Egy felmérés szerint a fogyni vágyók hatvan százaléka a szomszédai, ismerősei révén, 36 százalék a bulvárlapokból, a televízióból tájékozódik a fogyókúrák mikéntjéről. Csak 12 százalék azoknak az aránya, akik orvoshoz vagy dietetikushoz fordulnak segítségért. Többek között ez késztetett bennünket arra Audikovszky Mária főorvosnővel, hogy Tudatos fogyás címmel könyvet írjunk, amelyben az orvos tanácsai szerinti testsúlycsökkenés módozatait foglaltuk össze, vagyis az életmódváltással összekötött úgynevezett Pados-diétát”.

Mit jelent a BMI érték?

A testtömegindex (Body Mass Index – BMI) egy nemzetközileg elfogadott arányszám, amely a páciensek testi-fizikai állapotára utal. Ezt alkalmazzák a szakemberek, amikor valakiről meg kell állapítaniuk, hogy az illető sovány, normál testalkatú, vagy elhízott. A testsúly, testmagasság, nem és életkor figyelembevételével kiszámított érték akkor jó, ha 18,5 és 24,9 közé esik. Az ennél alacsonyabb BMI szám már soványságra, a 25 feletti pedig túlsúlyra utal. A 30 feletti érték erősen túlsúlyos állapotra utal.

Az életmódváltás alapvető eleme a táplálkozás. „A saját tapasztalatunk és a Magyar Elhízástudományi Társaság állásfoglalása szerint is a hosszú távú testsúlycsökkentő diétában elsődleges a kalóriabevitel csökkentése. Nőknél 1200, férfiaknál 1500 kalória a megfelelő, valamint az állati eredetű zsírok fogyasztásának a csökkentése” – magyarázza Pados Gyula. A zsírszegény diéta egyébként nagyon elterjedt a világon, de gyakran nem hoz megfelelő eredményt. Az ok a szénhidrátokban keresendő. Különösen a gyorsan felszívódó szénhidrátokról van szó – fehér kenyér, rizs, krumpli, tészta – amelyek pillanatok alatt emelik a vércukrot, és inzulintermelést váltanak ki. Ez zsírraktározáshoz vezet. „Érdemi szénhidrát korlátozás nélkül tehát nem lehet fogyni – figyelmeztet a főorvos. – A diétában a fehérjefogyasztást lehet növelni. A hosszú távú kúra alapját a sovány húsok és a zöldségek képezhetik.”

A könyvhöz Audikovszky Mária olyan receptgyűjteményt állított össze, amelyben nem egyhangú, unalmas ételek, hanem például halászlé, töltött káposzta, rablóhús, borsos tokány és hasonló magyaros ételek is szerepelnek. Természetesen a rizs helyett barnarizs, a tészta helyett durumtészta, a fehér kenyér helyett barnakenyér bukkan fel az alapanyagok között. Az össznépi fogyókúra szükségességét egyébként a siralmas statisztikai adatok is alátámasztják. A felnőtt lakosság 40 százalékának 25 és 30 közé esik a testtömegindexük (BMI). Húsz százalékra tehető a 30 feletti testtömegindexesek aránya, őket orvosi szempontból is elhízottnak kell tekinteni. Az elhízás okozta szövődmények elsősorban hasi (alma típusú) elhízásnál jelentkeznek. A kockázat a férfiaknál 102, nőknél 88 centiméter haskörfogat mellett tekinthető nagynak. „Az elhízás 40-es testtömegindex (BMI) felett már életveszélyessé válhat. Ezeknél az embereknél a hirtelen halál valószínűsége megsokszorozódik a normális súlyúakhoz képest” – figyelmeztet a főorvos.

Hetven felett kevés a kövér

Az elhízási hajlam bizonyos mértékig örökölhető. Ha mindkét szülő kövér, akkor 80, ha csak az egyik, akkor 50 százalék a valószínűsége, hogy gyerekük elhízott lesz. Sajnos a korral a testsúly is nő: változatlan táplálkozás mellett évente fél kilogramm testsúlygyarapodás következik be, mert a korral az alapanyagcsere lassul, így az energialeadás is csökken. Ugyanakkor 70 év felett már kevés az elhízott, mert a kövérek közül kevesen érik meg ezt az életkort.

Csak 12 százalék azoknak az aránya, akik orvoshoz vagy dietetikushoz fordulnak segítségért - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS Diéta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva