Életmód

2009.06.05. 16:28

A 6 legjobb zöldborsós recept

Friss íz a június elejei piaci palettán a zsenge, gurulós zöldborsó. Szinte elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön valamilyen fogás minden család asztalára, hiszen amellett, hogy tele van vitaminnal, mindenki szereti.

BAMA

A korai szedésű borsó finom puha, egészen édes, míg a kései változata kemény, nehezen puhuló szemeket eredményezhet. Ha nem használjuk fel azonnal, lehetőleg hűvös helyen tároljuk a feldolgozásig, nehogy elveszítse édes, zamatos ízét. Előételtől a levesen és a köreten át az egytálételig sokféle finomságot készíthetünk belőle. Íme néhány, ízelítőül.

Lilahagymás-zöldborsós majonézes krumpli

Hozzávalók:
10 szem közepes burgonya, 1 doboz (5 dl) tejföl, 5 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál majonéz, 3 lilahagyma, 25 dkg tisztított zöldborsó, só, bors, cukor

Elkészítés:
Főzzük a zöldborsót puhára és tegyük félre. A burgonyát főzzük meg, távolítsuk el a héját és vágjuk karikára, a megtisztított lilahagymát vékonyan szeleteljük fel. A tejfölt keverjük össze a majonézzel, a mustárral és a citromlével, sózzuk, borsozzuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá kevés cukrot.
Tegyük mély tálba a krumplit, a hagymát és a zöldborsót , öntsük nyakon a tejfölös dresszinggel, és óvatosan keverjük össze. Tálalásig tegyük a hűtőbe.

Borsós raguleves csurgatott tésztával

Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó (20 dkg tisztított), 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 evőkanál olaj, 1 dkg liszt, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál vágott petrezselyem;
a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt

Elkészítés:
A répát szeleteljük fel, a pórét vágjuk karikára. A húst vágjuk apró kockára. Forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk rajta a húst fehéredésig. Sózzuk meg, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, kis lángon pároljuk meg. Amikor már majdnem megpuhult, szórjuk meg a liszttel, alaposan keverjük meg, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát és 1 liter vizet. Forraljuk fel, majd tegyük bele a répát, majd tíz perc múlva a borsót és a pórét is. Sózzuk (ha szükséges), borsozzuk meg, szórjuk bele a finomra vágott petrezselymet és főzzük tovább, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A tésztához keverjük ki a tojást a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy csurgatható legyen. Amikor már a hús és a zöldségek is puhák, a tésztát csurgassuk a levesbe. Kíméletesen forraljuk össze (kb. 2 perc) és tálaljuk.

Zöldséges pulykaragu

Hozzávalók:
1 kg pulykamellfilé vagy kicsontozott pulyka felsőcomb, 2 nagyobb fej vöröshagyma,  néhány gerezd fokhagyma, 3-4 zöldpaprika, 2-4 paradicsom, 50 dkg zöldborsó, só, bors, morzsolt majoránna, morzsolt kakukkfű, őrölt kömény, pirospaprika, 2-3 babérlevél, 1 dl olaj, kevés tejföl, rizs, petrezselyem

Elkészítés:
A pulykahúst vágjuk kockára, a zöldségféléket (vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom) aprítsuk fel. Hevítsük fel a zsiradékot és fedő alatt néhány percig pároljuk a pulykahúst és a vöröshagymát. Adjuk hozzá az apró kockára vágott zöldségféléket (fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom), a zöldborsót kivéve. Ízesítsük sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel és őrölt köménnyel, adjuk hozzá a pirospaprikát és a babérlevelet, majd fedő alatt pároljuk tovább, amíg a hús és a zöldség félpuha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, és főzzük készre. Szedjük ki a babérlevelet, és kevés tejfölt keverjünk bele. Párolt rizzsel kínáljuk.

Borsós tokány

Hozzávalók:
1 kg csíkokra vágott sertéscomb, 15 dkg sertészsír, 1 nagy fej hagyma, 1 üveg zöldborsó, 6 db 4-be vágott ecetes csemegeuborka, 4 pár virsli, 2 dl tejföl (20%), 2 evőkanál liszt, só, bors, finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
Pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát a zsíron, adjuk hozzá a csíkokra vágott sertéshúst és pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha a hús félig megfőtt, adjuk hozzá a borsót és a négybe vágott uborkát és főzzük tovább. Mielőtt  teljesen megfő, tegyük az edénybe a csíkokra vágott virslit is. Keverjük csomómentesre a tejfölt a liszttel, az apróra vágott petrezselyemzölddel és kevés vízzel, majd adjuk a tokányhoz, és még főzzük további két percig. (Ügyeljünk arra, hogy a hozzávalókat a víz mindig ellepje, de ne legyen sok alatta.) Csigatésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Csirkemájas rizottó

Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj

Elkészítés:
Kevés olajon pároljuk üvegesre az apró kockára vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a zöldborsót, és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk meg, és pirítsuk néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetve. Ezután tegyük hozzá a csirkemájat is, és kissé pirítsuk át. Egy másik lábasban hevítsük üvegesre az olajon a megmosott rizst (de ne pirítsuk!), adjuk hozzá a májas keveréket, öntsük fel 6 dl forró vízzel, alaposan keverjük meg és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon pároljuk 40 percig. Ha megpuhult, villával lazítsuk fel, keverjük bele a reszelt sajt felét, és már kínálhatjuk is. Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét.

Borsókrémes penne sonkával és parmezánnal

Hozzávalók:
35 dkg Mini Penne, 20 dkg zöldborsó, 10 dkg főtt sonka, 6 dkg reszelt parmezán, 4 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 dkg mogyoróhagyma, só

Elkészítés:
Pirítsuk meg a kockára vágott hagymát 1 kanál olívaolajban. Adjuk hozzá a borsót, pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel 2 dl vízzel. Fedjük le és takarék lángon főzzük tíz percig. Ha megfőtt, turmixoljuk össze egy kevés sóval és 1 evőkanál olajjal, hogy sima krémet kapjunk. A sonkát vágjuk apró kockára és a maradék olajon pirítsuk meg kb. 3 perc alatt. A tésztát bő, sós vízben főzzük ki, szűrjük le, majd keverjük el a borsókrémmel. Szükség szerint sózzuk, majd hintsük meg a pirított sonkával és a reszelt parmezánnal.

Ajánljuk még:

- Levesek semmi perc alatt

- Hagymát hagymával

- Főszerepben az újburgonya

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva