Életmód

2009.12.21. 10:54

Mit ajándékozzon a gyerek?

Csodálatos érzés, amikor meglátod az ajándékot kibontó gyermeked arcán a meglepődést, az őszinte örömöt. Talán csak egy ennél is felemelőbb pillanata van a karácsonynak, amikor tőle kapsz ajándékot.

NANA.HU

Egy pálcikaemberkés rajz, egy színes virág, vagy egy maszatos papíron lévő összeragasztott képecske... Másnak értéktelen vacaknak tűnhet, de a családtagok számára olyan kincs, amit sokáig meg fognak őrizni, hiszen aprócska gyermekkéz készítette nagy gonddal , hogy mosolyogni lássa őket.



Készítsetek együtt ajándékokat!

A kis ovisok még nem sejtik, hogy a szülők, nagyszülők teljesítik kimondott, kimondatlan kívánságukat, nekik köszönhetik a feldíszített fát, és alatta a sok-sok játékot. Ők még talán nem értenék, milyen „értéke” van a kis kezükkel készített ajándékoknak, de azok a gyerekek, akik már tudják, hogy ti, felnőttek álltok a háttérben, már maguk is ajándékozóvá válhatnak. Ha már van zsebpénzük, a segítségeddel vásárolhatnak is szeretteik számára, de sokkal nagyobb boldogságot szerezhetnek egy-egy saját maguk készítette, egyedi meglepetéssel.

Rajzolhatnak (ki-ki tudása szerint) képet a családról (a nagyszülők örökké őrizgetni fogják), írhatnak köszönőlevelet vagy készíthetnek apró tárgyakat, játékokat a testvérnek.

A gyermekajándékok a biztos befutók

"Már negyedik éve készítünk együtt a gyerekekkel ajándékokat. – meséli Ági. – Dórikám idén múlt 12, Boldi pedig 8 éves. Mindketten nagyon jó kézügyességgel vannak megáldva, már alig kell segítenem. Idén az ötletet is ők hozták: az iskolában is volt karácsonyi kézműveskedés, ahol a bájos angyalfiguráktól kezdve az illatos szappanöntésen át hatalmas ötletáradattal jöttek haza. Alig győztünk közülük választani. Mondanom sem kell, minden évben az ő ajándékaik viszik el a pálmát."

Kreatív ajándékötletek

Kis segítséggel önthet gyertyát, készíthet szalvétaképet, és karácsonyfadíszeket is. Több „használaton kívüli” fotóból összevágva pedig fotómontázst is ragaszthat.

Tésztadísz

Nagyszerű meglepetést készíthet a gyermek különböző formájú tésztákból. Nem kell hozzá más, csak egy befőttes üveg, amibe a beleteheti ezeket a különböző formájú és méretű tésztadarabokat. Ezt továbbfejlesztve használhat színes tésztát is (a legjobb, ha ő maga festi be azokat). A kisebbek a tészta helyett befesthetik az üveget vagy különböző általad kivágott formákat is ragaszthatnak rá. Bármi is készüljön, a lényeg, hogy a gyermek örömét lelje benne.

Illatos kényeztetés

Az illatos fürdősó készítését is rábízhatod. Keress egy olyan üveget, amelynek szélesebb a szája, és zárható is (ha nincs teteje, keress egy nagyobb parafa dugót, és farigcsáld bele.).
Vegyél nagy szemű tengeri sót, öntsétek egy tálkába, és a gyerek csepegtessen rá illóolajat (például barack, levendula, citrus, alma). Miután alaposan összekeverte, töltse bele az üvegbe, majd zárja le. A színeket is variálhatja, ha a sima fehér sót és a színes Himalája sót rétegezve tölti egymásra.

Díszes mécses

Ünnepi mécsest is ajándékozhat: a mécsest egy kemény papír vagy bőrdarabkára ragasztja. A díszítés többféle lehet: színes zsineggel is körberagaszthatja, vagy „ékkövekkel” is díszítheti. Utóbbinál egy hosszú damil szálat kell a mécses és a papír- vagy bőr közé ragasztani, majd ha megszáradt, fűzzön fel rá színes gyöngyöket, és azzal tekerje körbe a mécsest. A végén a megkötésnél és a csomó elrejtésénél majd neked kell segítened.

Maga a karácsonyfa is lehet ajándék…

… ha együtt díszítitek fel gyermekeddel. A tudásához és korához megfelelően adj neki minél több feladatot: ő akassza fel az alsó ágakra a díszeket, szaloncukrokat, ő válassza ki a díszek helyét és színét.

Lelki feltöltődés

Az ajándékkészítés idejét fogjátok fel a karácsonyra való lelki és szellemi felkészülésnek, feltöltődésnek.
A pillanat meghittségét fokozhatod egy szép karácsonyi zene hallgatásával. Közben mesélhetsz neki a régi, gyermekként megélt karácsonyodról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva