Életmód

2010.03.08. 09:57

Termékenységfokozó étrend

A családalapítást tervezők közül sokaknak rövid idő alatt teljesül a vágya, de sajnos egyre népesebb azok tábora, akiknek hónapról-hónapra csak a remény marad. Nekik szeretnénk segíteni néhány fogamzásnövelő tippel.

NANA.HU

Ha gyermekvállalásra készülsz, megfelelő táplálkozással célszerű előkészíteni a szervezetedet. A legfontosabb teendő, hogy száműzd a két legkárosabbat: az alkoholt és a cigarettát, kerüld a transzzsírokban bővelkedő gyorséttermi ételeket, és fogyassz bőven az alábbi jótékony hatású élelmiszerekből.



Teljes kiőrlésű gabonából készült ételek

A teljes kiőrlésű búza, a zab, a barna rizs és a rozs magas B- és E-vitamin tartalommal bírnak, mely elengedhetetlen a megfelelő sejtosztódáshoz, a hormonális egyensúlyhoz és az egészséges petesejt-termeléshez.

Halak

A lazac, a makréla vagy a szardínia kiváló forrásai az omega-3, illetve az omega-6 zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a nemzőképesség fenntartásában, szabályozzák a vérkeringést, és javítják a spermiumok minőségét és mozgását. Ha nem szeretitek a halat, magas zsírsavtartalmának köszönhetően kiválthatjátok lenmagolajjal.

Fokhagyma

Nem feltétlenül a romantikus vacsora kelléke, de olyan tápanyagokban bővelkedik, melyek igencsak felturbózhatják a megtermékenyítő képességet. Gazdag szeléntartalma fokozza a férfiak nemzőképességét fokozza, ugyanakkor csökkenti a korai vetélés lehetőségét. B6-vitamin tartalma segít a hormonrendszer szabályozásában.



Méz

Már évszázadokkal ezelőtt is hatékonyan alkalmazták a termékenység fokozására. Gazdag ásványi anyag- és amonisav tartalma révén stimulálja a petefészek működését.

Cink

Ez a nemzőképesség növeléséhez nélkülözhetetlen nyomelem a női szervezetben a problémamentes ovuláció során játszik fontos szerepet, a férfiaknál pedig a megfelelő ondótermelődést segíti elő, és a te. Az egyik legjobb cink-forrás az osztriga.
Ha nem kedvelitek a kagylót, a kellő cinkbevitelt fedezhetitek tojás, dió, teljes kiőrlésű magvak vagy mák fogyasztásával is.

Tejtermékek

Egyes kutatások szerint a hagyományos módon készült, zsírban gazdagabb tejtermékekből már napi egy adag fogyasztása is kimutathatóan csökkenti a fogamzási problémák előfordulását. A tejtermékek ezen kívül kiváló forrásai még a kalciumnak, amely rendkívül fontos a magzati idegrendszer kialakulásában és működésében, valamint a csontok és a vér képződésében.

Chili

A chilipaprika élénkítő hatással van a vérkeringésre: fokozza a szervezet, így a nemzésben részvevő szervek vérellátását, működést. A chilipaprika fogyasztása emellett stresszoldó hatású – így kétszeresen is hozzájárul a termékenység fokozásához.

Avokádó

Mind a nők, mind a férfiak számára ajánlott a fogyasztása – segíti a peteérést és szabályozza a méhnyak nyáktermelését, és növeli a spermiumok vitalitását.

Spenót

Popej kedvencének fogyasztása jótékony hatása révén a nőknél pozitívan hat a petefészek működésére, férfiaknál pedig optimalizálja a spermiumtermelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva