Életmód

2010.04.11. 10:20

A 6 legjobb sóskás recept

A legtöbben az iskolai menzához kötik, pedig jóval egészségesebb és finomabb annál, hogy azon a szinten megrekedjen. A főzelék mellett többek között pikáns levest, omlettet, haltölteléket készíthetünk belőle.

NANA.HU

Az akár hatvan centiméter magasságúra megnövő zöld növénynek elsősorban a vastag, nyíl alakú leveleit fogyasztjuk, de gyógyászati célra a gyökérzetét is használjuk. Érdekes, sokak szerint kivire vagy vadeperre emlékeztető savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti.
Míg egyes helyeken kizárólag fűszerezésre használják, másutt tejföllel, tejszínnel lágyítva akár üdítő desszertként is felszolgálják.

OROSZ SÓSKALEVES

Hozzávalók:
10-15 karalábélevél, 50 dkg sóska, 50 dkg spenót, 1 kg darált hús (lehet sertés vagy baromfi), 2 db tojás, 2 dl rizs vagy 1 tasak gyorsrizs, só, bors, ételízesítő

Elkészítés:
A karalábé leveleit megtisztítjuk az ereitől és a szárától, majd leforrázzuk. A forrázó vizet nem öntjük ki, mert az összerakott ételt ezzel tesszük fel főni. Bő sós vízben tisztára mossuk a sóskát és a spenótot.
A darált húsból a tojással, rizzsel, fűszerekkel elkészítjük a tölteléket. Megtöltjük a karalábéleveleket és egy nagyobb edénybe rétegesen lerakjuk úgy, mint a töltött káposztát. A sóska-spenót keverékkel kezdjük (forrázatlanul, mert így minden íze-zamata az ételben marad), majd a töltelék, és így folytatjuk, mindaddig, amíg elfogy.
Felöntjük a karalábé forrázó vizével, ízesítjük, és 20-25 perc alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk. Ízlés szerint be is habarható liszttel vagy keményítővel.


Sóskás rakottas

Hozzávalók:
50 dkg sóska, 30 dkg rizs, 50 dkg szeletelt bacon, 1 csomag feta sajt, 1 evőkanál olaj


Elkészítés:
A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd dupla annyi vízzel felöntjük, megsózzuk és addig pároljuk, amíg a tetején csak egy ujjnyi víz marad. Ekkor a tűzről levesszük, és kicsit állni hagyjuk.
A sonkát egy nagyobb serpenyőben enyhén megpirítjuk, közben olajjal kikenünk egy tűzálló tálat. Belesimítjuk a rizs felét, majd erre helyezzük a szalonnacsíkokat (néhányat félreteszünk), erre a sóskát. Rámorzsoljuk a fetát, majd befedjük a rizzsel.
A sóska levéből néhány kanállal a rizsre locsolunk, majd rátesszük a megmaradt szalonnacsíkokat. Előmelegített sütőben közepes hőfokon fél óra alatt addig sütjük, amíg a szalonna teljesen meg nem pirul a tetején.




Rizses-halas egytál

Hozzávalók:
30 dkg rizs, 1 citrom, 40 dkg sóska és spenót vegyesen, 15 dkg mélyhűtött tonhal, 2 evőkanál olaj + a sütéshez


Elkészítés:
A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. A spenótot és a sóskát forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A halat hagyjuk kiengedni, majd apró darabokra vágjuk.
A rizst összekeverjük az olajjal, a citrom levével, a spenóttal és a sóskával. A halat olajban kisütjük (kb. 5 perc). A rizses zöldséghez adagoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Citromgerezddel díszítve tálaljuk.


Borjúszelet sóskamártással

Hozzávalók:
4 nagyobb vagy 8 kisebb borjúszelet, szalonna, 5 dkg vaj, 60-70 dkg sóska, 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál olaj, 3 dl tej, 1 púpos evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor (ízlés szerint lehet több is), 1 mokkáskanál só, 1 dl tejföl


Elkészítés:
A borjúszeletet megsózzuk, megtűzdeljük szalonnával, majd forró vajban megpároljuk. A sóska vastag szárát levágjuk, a leveleket megmossuk, a hagymát finomra vágjuk. Az olajat kissé felhevítjük és megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a sóskát és kevergetve tíz percig pároljuk, amíg teljesen szétfő, és a leve is elpárolog.
Ekkor hozzáadjuk a lisztet, egy percig kevergetve pirítjuk (vigyázva, nehogy odakapjon), beleöntjük a tejet és 3 dl vizet, és kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik. Közben megsózzuk, a cukorral ízesítjük, végül a tejfölt adjuk hozzá. A borjúszeleteket főtt burgonyával és a mártással kínáljuk.


Sóskapuding

Hozzávalók:
45 dkg gyorsfagyasztott sóskakrém (vagy friss, puhára párolt és leturmixolt főtt sóska), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, kb. 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál tejföl, 3 dl tej, 1 teáskanál citromlé


Elkészítés:
A felengedett sóskakrémet olajon felforraljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, és csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és feltesszük főni. Állandó kevergetés mellett 5 percig főzzük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva